Ramazan Bayramı tatillerini Türkiye’de geçirmek üzere Van’a gelen çok sayıda İranlı, kentin ekonomisine can suyu katarken, İranlıları gören esnafın ise mutluluğu yüzüne yansıyor.
Yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle işleri durma noktasına gelen Van esnafı, İranlı turistler sayesinde rahat nefes almaya devam ediyor. Ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatili sonrası Ramazan Bayramı tatillerini de fırsat bilerek, Türkiye’ye gelen İranlılar, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Van’a akın etti. Binlerce İranlının gelmesiyle Van piyasasında canlılık yaşandı. Bazı İranlı aileler tatilini Van’da geçirirken, bazıları da Türkiye’nin farklı illerine gitti.
Van’ı çok sevdikleri için tatili burada geçirdiklerini ifade eden İranlı turist Şebnem Rızapour, "İran’a yakın olduğundan gezmek için geldik. Dolanmayı da seviyoruz, azatlık da var. Biz Van’ı ve Van halkını çok seviyoruz" dedi.

"İranlıların gelişi ile biz iş yapıyoruz"
İranlıların Van’a gelmesi ile birlikte işlerinin biraz olsun açıldığını ifade eden esnaf Abdullah Abukan, "İranlılar olmadı mı bizler iş yapamıyoruz, bizim bütün gelirimiz İranlılara bağlı. İşlerimiz iyi, Allah İranlıları başımızdan eksik etmesin. İran bizim can damarımız. Geçen bayram beklediğimiz iş gerçekleşmedi, ama bu bayram çok şükür işlerimiz iyi" ifadelerini kullandı.

"İranlıların Van’ı tercih etmelerinin kıymetini bilmeliyiz"
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’ın sokaklarını İranlıların renklendirdiğini görmenin mümkün olduğunu belirtti. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bir çok İranlının, tatilini geçirmek için Van’ı tercih ettiğini anlatan Takva, "Türkiye’de özellikle son bir yıl içerisinde yaşanan derin krize rağmen İranlı vatandaşların Van’ı tercih etmesinin, bizim için ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Tabi bu elbette bizim son 2 yıl içerisinde İran’a yaptığımız seyahatlerin ve Van şehrini orada tanıtmamızın çok ciddi bir katkısı ve karşılığı olduğunu düşünüyoruz. Ben İranlı yetkililere, oradaki meslektaşlarımıza, esnaflara, batı Azerbaycan eyaletinin 4 valisine de bizimle kurdukları gönül bağından dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

"İranlılar Van ekonomisine can suyu etkisi yaptı"
Van’ın deprem sonrası yerel bir ekonomik kriz yaşadığını sözlerine ekleyen Takva, "İranlıların burada bulunmalarının bir can suyu etkisi oluşturduğunu, esnafımızın bu anlamda bir değişim dönüşümde yaşadığını ifade etmek istiyorum. Sürekli esnafımıza da çağrımızı yapıyoruz. Özellikle esnafın fiyat politikasından İranlı vatandaşları rahatsız edecek yüksek fiyat politikasından vazgeçmeleri gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Yine kalite konusunda hassas davranmamız gerekiyor. O insanlar bizim komşumuz, o insanlar bizim velinimetimiz. Ayrıca Türkiye’de laleli deneyimi gibi kötü bir deneyim var. Bizim o deneyimden dersler çıkartmamız gerekiyor. Bu vatandaşların bizler için ne kadar kıymetli ve değerli oldukları bilinci ile onlara ev sahipliği yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Van’da Farsça bilen personeller istihdam edilmeye başlandı"
Vanlı esnafın artık ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşadığını da vurgulayan Necdet Takva, "Esnaflarımız da ciddi bir dönüşüm yaşıyorlar, çünkü hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir çok sektör Farsça bilen personel istihdam etmeye başladı. Van sokaklarını dolaştığınızda özellikle çarşı pazarın yoğunlaştığı bölgelerde de Farsça tabelalarının ve hizmet sunumunun gerçekleştiğini görmek memnuniyet verici. Dediğim gibi bu insanlar bizim komşularımız ve bizim komşularımıza da geleneksel Van ev sahipliği çerçevesinde mihmandarlık yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
Van’ın Gönüllü Kültür Elçisi Bak Hele Bak Yusuf Konak da Van’da ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntıların olduğunu belirterek, "Bu bölgede turizm kalbi İran’dır. Bu yüzden İran ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için hepimize ayrı ayrı görevler düşmektedir. Ben bu konuda büyük görev üstlenen ve her defasında Van’ın ekonomisinin biraz daha ileriye götürülmesi için elinden gelen her türlü imkanı sunan Van TSO Başkanı Necdet Takva’ya da yapmış olduğu girişimlerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
(İHA)