SAKARYA/BOLU/KOCAELİ/DÜZCE (AA) - Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, "Yeni hükümet döneminde Sayın Başbakanımızın açıklamasıyla ekonominin odağı üretime kayacak ve mali disiplinden taviz verilmeden yatırımlar artırılacak." dedi.

İş dünyasının Sakarya, Bolu, Kocaeli ve Düzce'deki temsilcileri, AA muhabirine yeni kabineyi değerlendirdi.

65. Hükümetin hayırlı olmasını dileyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul, iş dünyası olarak ekonomik istikrar ve güven ortamının önemini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi.

Kösemusul, "Yeni hükümet döneminde Sayın Başbakanımızın açıklamasıyla ekonominin odağı üretime kayacak ve mali disiplinden taviz verilmeden yatırımlar artırılacak. Reformların devam edeceğine inanıyor ve iş dünyası olarak üzerimize düşen sorumluluk doğrultusunda çalışmalarımızı yükselteceğimizi ifade ediyoruz." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın iş dünyasıyla ortak çalışmayı artırarak sürdüreceğine ve ekonomide reformların kapsamının genişletilip teşvik ve desteklerin süreceğine inandıklarını belirten Kösemusul, "Türk iş dünyası kararlı ve cesaretlidir. Ülkesine ve milletine inanarak, risk alarak yeni pazarlar bulup ihracatını yükselterek 2023 hedeflerine ulaşma noktasında daha gayretli bir performans gösterecektir." ifadesini kullandı.

- Bolu

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş de ülke olarak, 65. Hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni bir döneme girildiğini dile getirerek, "Tüccar ve sanayicilerimiz açısından en önemli önceliklerden birisi, ekonomideki güven ve istikrar ortamının sürdürülebilir kılınmasıdır." diye konuştu.

İş dünyasının yarına güvenle bakabilmesi için iş ve yatırım ortamını iyileştirecek, dünya arenasında rekabet gücünü artıracak çalışmaların hayata geçirileceğine inandıklarını ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

"Kabinenin istikrar ve gelişme odaklı, vizyoner isimlerden teşkil edilmiş olması bu anlamda önem taşımaktadır. Temennimiz, global rekabet yarışı içinde, daha fazla üretim, istihdam ve katma değer yaratma mücadelesinin, iş dünyamızın önünü açacak, sonuç odaklı reform ve çalışmalarla desteklenmesidir. Ekonominin, 2023 hedefleri doğrultusunda ilerleyen gelişme ve kalkınma sürecimize ivme kazandıracak her çalışmaya, bizler de iş dünyası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşen görev ve sorumluluklarla katkı vermeye hazırız."

- Kocaeli

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da görevi değişse de Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'ın yeni kabinede yer almasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Yeni dönemde hükümet programında çok önemli değişiklikler olmayacağını düşündüğünü belirten Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Ekonomide yatay seyrimiz devam ediyor, ama bu kadar seçimin, bu kadar kargaşanın olduğu bir ortamda aslında ekonomi daha da kötü olabilirdi. Bizim arzumuz istikrarın biran önce yerine gelmesi ve ekonomiye konsantre olmak. Yeni bir takım projelere, atılımlara ihtiyaç var. Hükümetimizin bunların hepsini gerçekleştirmek için çabası olacağından endişemiz yok."

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ ise bundan 15-20 sene önce en ufak bir aksırma-öksürmede bile ekonomide çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Bugün gelinen noktada bir Başbakan değişikliğine bile çok rahatlıkla geçilebildiğini görüyoruz. Bunun da altyapının sağlam olduğunun, artık Türkiye'nin ayaklarının sağlam bir şekilde bastığının göstergesi olduğuna inanıyorum. Politik anlamda da iyi yönetildiği için bugün bu krizleri yaşamadığımızı görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geçen yıl büyümede güzel bir performans gösterdiğine işaret eden Özdağ, "Bu yılın ilk üç ayı için de iyi rakamlar beklemekteyiz, ancak bunlar tek başına yeterli değil. 2023 hedefleri için büyüme rakamlarımızın çok daha yüksek olması lazım. Bunun için de acilen ekonomik reformların hayata geçmesi gerekiyor. Ülkenin artık birinci önceliğinin ekonomi olması gerektiğine inanıyoruz. Biz yeni bir anayasayla beraber, ülkenin önünü açacak yeni bir yönetim modeliyle beraber, doğru bir şekilde doğru bir noktaya gitmemiz gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

-Düzce

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır da hükümetten beklentilerin yüksek olduğunu söyledi. Çakır, "Her hükümet ayrı bir heyecan, coşku ve ivme anlamına gelir. Daha önceki hükümet değişikliklerinde en çok ekonomi ve sanayi alanlarında depresyon oluyordu. Çok şükür ekonomide, üretimde, sanayide böyle bir deprem olmadı." diye konuştu.

Odalarının 5 bin üyesi olduğunu aktaran Çakır, şunları kaydetti:

"Teşviklerden, deprem yaralarını saran bir iliz. Bu teşvikler de AK Parti hükümetleri zamanında sağlandı. Şimdi de yine ticaret ve sanayi erbabının, üreten kısmın, iş dünyasının beklentisi, ekonomik verilerle alakalı ulaşılabilir ve ucuz kredidir. Hem ulaşılabilirlik sağlanacak hem kredi faizleri ucuz olacak. Bunun sonucunda da iş adamı, kredi kullanıp yatırım yapacak, üretecek ve bu ürettiği ile rekabet edecek. Bizim 65. Hükümet’ten beklentimiz, kredi faizlerinin düşürülmesidir. Merkez Bankası yarım puan düşürdü, fakat yukarıda alınan kararlar aşağıda olan bankalarda bizatihi işlemlerine yansımıyor. Bankalar bu konuda son derece zalimler. Bunun iyileştirilmesini özelikle bekliyoruz."