İSTANBUL (AA) - Bezmialem Vakıf Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Uzm. Dr. Bülent Durdu, "İshali mevsimden bağımsız değerlendirmek gerekiyor." dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi "Yaz İshalleri ve Besin Zehirlenmeleri" ile ilgili etkinlik düzenledi.

Durdu, yaz ishalleri ve besin zehirlenmelerinin belirtileri, tedavi yöntemleri ve korunma yollarını hasta ve hasta yakınları ile paylaştı.

Durdu, "Yazın sıcaklıktan dolayı ishal vakalarını biraz fazla görüyoruz. Ama özellikle bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde bazı mikro organizmalar soğuk ortamda da ishale neden olabiliyor." diye konuştu.

İshali mevsimden bağımsız değerlendirmek gerektiğini belirten Durdu, "Artık o kadar konforlu ortamlarda yaşıyoruz ki kışın bile yazdan daha sıcak korunaklı ortamlarda bulunabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir çok farklı ishal nedeni olduğunu, bunları Kronik ve Akut olarak ayırdıklarını belirten Durdu, şunları kaydetti:

"Kronik ishallerin daha detaylı değerlendirilmesi gerekir. İshal günde 3 veya daha fazla miktarda yumuşak ve sulu dışkılama olmasıdır. Kişi bir defa bol miktarda sıvı kaybına neden olabilecek bir sulu dışkılamaya neden olabilir. Bunun devamı gelmediği zaman çok büyük problem oluşturmadığı için ishal tanımına girmiyor. Ortada 200 mililitreden (ml) fazla bir dışkılamada 200 ml'den fazla sulu bir ishal varsa bu da ishal olarak kabul ediliyor.

Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama bireyler 4 defa ishal atağı geçiriyor. Bu ishal ataklarının yüzde 80-90'ı kendi kendine kısa bir sürede iyileşiyor. Ama yüzde 10-20'lik kesim ise bunların gözetimde olması gerekiyor veya evde kendi kendine bakımıyla hastalığın üstesinden geliyor. 14 günden fazla süren bir ishal tablosu varsa biz bunu kronik olarak kabul ediyoruz."

Besin zehirlenmesinin ise bulantı,kusma veya ishale neden olabilen bir hastalık olduğunu belirten Durdu, bakteri, virüs veya parazit gibi mikropları içeren yiyeceklerin tüketilmesinden kaynakladığını belirtti.

Durdu, besin zehirlenmesinin dünyada çok yaygın olduğunu söyledi.