GİRESUN (AA) - Karadeniz'de doğal olarak yetişen ısırgan otundan ekonomik gelir elde etmek amacıyla tekstil sanayisinde kullanılması için 5 dönüm alana 5 bin ısırgan tohumu dikildi.

Giresun Valiliği, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu ve Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneğince yürütülen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli Isırgan Dünyası Projesi kapsamında Görele ilçesinde tarla oluşturuldu.

Görele Belediyesinin destekleriyle oluşturulan tarlaya, bölgede herhangi bir üretimi olmadığı için Almanya'dan getirilen 5 bin fidan deneme amaçlı dikildi. Yetişmesi iki yıl sürecek fidanlar daha sonra ekonomik değerinin ölçülmesi için Japonya'ya gönderilecek.

Giresun Valisi Hasan Karahan, fidan dikiminde yaptığı konuşmada, ısırganın ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Giresun’da gıda olarak tüketilmesinin dışında ısırgan hakkında bir bilgi olmadığını ifade eden Karahan, doğal olarak yetişen bitkinin endüstriyel olarak tekstil sektöründe kullanımına yönelik üretiminin yapılacağını söyledi.

Karahan, ilçede oluşturulan tarlanın bir başlangıç olduğunu belirterek, "İnsan eliyle üretilen bir bitki olarak üretim başlıyor. Bunların hepsi öğrenme için yapılmıştır. İnşallah yeni, alternatif bir ürün olacağına inanıyoruz, hem üretim anlamında hem de sanayi anlamında da ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener ise Karadeniz bölgesinin göç veren bir yapıda olduğunu, bu göçü önlemek ve alternatif ürünleri ekonomiye kazandırmak adına bir çalışma yapıldığını kaydetti.

Bölgede fındık haricinde birçok doğal ürünlerin olduğuna değinen Erener, şöyle devam etti:

"Bunların başında da ısırgan geliyor. Sadece çorba olarak kullandığımız ısırganı araştırdığımızda tekstil, kozmetik, otomotiv alanında faydalanıldığını ancak bizdeki ısırganın geliştirilmesi gerektiğini ve yeterli olmadığını gördük. Almanya’da bir enstitüde geliştirilen ısırganlardan 5 bin adet buraya getirdik ve oluşturduğumuz tarlada diktik. İki yıl sonra buraya bir tekstil fabrikası getirmek ve tohumunu halkımıza dağıtarak alternatif bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz."

Proje Koordinatörü Hakan Adanır da Karadeniz'de ısırgan otunun bol miktarda yer aldığını belirterek, ısırgan bitkisinin ticarileştirilmesi için yaptıkları araştırmalarda Avrupa’da ısırgan kullanılan tarım alanlarını incelediklerini dile getirdi.

Karadeniz bölgesinde bu tarımın yapılabileceğini belirlediklerini vurgulayan Adanır, "Daha sonra Görele Belediyesinin desteğiyle ilk ısırgan tarlasını kurduk. Isırgan tekstil sektörünün önemli bir girdisi artık. Kanser vakalarının artmasıyla insanların organik kıyafetlere yönelmesi ısırgan lifinin değerini de artırmaya başladı." ifadesini kullandı.