GİRESUN (AA) - Giresun'da, Tirebolu Belediyesi tarafından ısırgan lifinden "Tirebolu Bezi" ürünü ortaya çıkarılarak, 150 kadına istihdam sağlanmasının hedeflendiği "İlmek İlmek Genç Eller" projesi hayata geçirildi.

Belediye binasında projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, ilçenin tarihi ve kültürüyle köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Kentin tarihi ve kültürel dokusunu ortaya çıkarma adına bir süredir bazı çalışmalar yürüttüklerini, bunlardan birisinin de "İlmek İlmek Genç Eller" projesi olduğunu aktaran Karapıçak, "Özellikle yöreye özgü el sanatlarının yeniden ortaya çıkarılması ve geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu bağlamda projeyi hayata geçirdik. Bu çalışmada, ısırgan lifinden 'Tirebolu Bezi' ve doğal boyaların üretimini amaçlıyoruz." dedi.

Gazi ve İstanbul üniversiteleri ve bir firma ile ortak yürütecekleri proje kapsamında 150 kadına istihdam da sağlamayı arzu ettiklerini ifade eden Abdullah Karapıçak, projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduklarını belirtti.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı ise çalışmada çeşitli renklerde standart kaliteli bitkisel boya elde edilerek, bu boyaların "Tirebolu Bezi"nin üretiminde kullanılacağını söyledi.

Çalışmaların sonucunda kaliteli ve doğal boyalara sahip ürün ortaya çıkacağını dile getiren Çınarlı, şöyle konuştu:

"Burada yapılan çalışmalar tamamen yeşil üretim olup, elde elde edilecek bitkisel boyalar ve boyama yöntemleri tamamen çevrecidir. Ayrıca elde edilen bitkisel boyalarla boyanmış "Tirebolu Bezi" ile bu işlemlerin sonucunda açığa çıkan atıklar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecektir. Hatta elde edilecek atıklardan ise yine çevreye zararsız ürünler elde edilerek, çeşitli amaçlar için kullanılacaktır. Bu yapılan çalışmalar ileride yapılacak olan sektör çalışmalarının altyapısını oluşturacaktır."

Toplantıda, Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak ve Giresun Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci projenin ortak yürütülmesi için protokol imzaladı.