ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, başlatılan milli istihdam seferberliğinin iş dünyasına yansımalarının ilk üç ayda görülebileceğini belirterek, "Her ilde bu üç aylık süre içinde artı istihdama katkı sağlayabilecek sigortalılar oluşmaya başladı. Türkiye genelinde geçen yılın ilk üç ayına göre, ocak, şubat ve mart ayının 23'üne kadarki zaman diliminde yaklaşık 400 binin üzerinde bir artış var." dedi.

Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ocak itibarıyla başlanan milli istihdam seferberliği kapsamında 81 ilin gezildiğini, çalışmaların 12 ayrı ekiple devam ettiğini söyledi.

Ekip olarak bir seferberlik halinde olduklarını ve hemen hemen haftanın iki gününü Anadolu'da geçirdiklerini anlatan Yıldırımhan, birinci tur gezilerinde daha çok ticaret ve sanayi odaları ile "istihdam seferberliği" konusunu paylaştıklarını kaydetti.

Yıldırımhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, milli istihdam seferberliğinde ciddi bir iradesinin olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ticaret ve sanayi odalarımız, illerinde istihdam sayıları taahhüt ettiler. Biz de önce ticaret ve sanayi odası ve ticaret borsalarıyla toplantılar yaptık. Daha sonra organize sanayi bölgelerinde toplantılar gerçekleştirdik. Bu istihdam seferberliğinin çerçevesini işverenlerimize duyurduk. Bir taraftan da iş arayanlarımıza çağrılarda bulunduk çünkü iş arayanlarımız ile ilgili de ülkemizde ciddi bir istihdam kapasitesi var ama bir iş beğenmemezlik veya vasıfsızlık sorunu nedeniyle sanayicilerimiz, tüccarlarımız istedikleri nitelikte işçi bulamamaktan da yakınıyorlar. Bunu Anadolu'nun her yerinde görüyoruz."

İstihdam seferberliği kapsamında yaptıkları çalışmanın, daha çok farkındalık çalışması olduğuna dikkati çeken Yıldırımhan, "Sayın Bakanımızın Konya'dan başlatmış olduğu bu seferberlik çağrısından sonra bizim il ziyaretlerimizin neticesinde, il müdürlüklerimizin yaptığı olağanüstü çalışmalar var. Sahada hakikaten müthiş çalışmalar yaptılar. Dolayısıyla hep birlikte el ele vererek büyük bir gayretin içindeyiz." ifadelerini kullandı.

- "İstihdama katkı sağlayabilecek sigortalılar oluşmaya başladı"

Bu gayretin meyvelerini vermeye başladığına işaret eden Yıldırımhan, "Her ilde bu üç aylık süre içinde artı istihdama katkı sağlayabilecek sigortalılar oluşmaya başladı. Bunları görüyoruz, sayılar gelmeye başladı. Türkiye genelinde geçen yılın ilk üç ayına göre, ocak, şubat, mart ayının 23'üne kadarki zaman diliminde yaklaşık 400 binin üzerinde bir artış var. Bu gittikçe daha çok yukarıya doğru taşınacak, buna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"İş vereniyle, işçisiyle, sokaktaki vatandaşıyla, kamuda çalışan personeliyle biz bir bütünüz." diyen Yıldırımhan, şunları kaydetti:

"Sorunlarımıza el birliğiyle sahip çıkacağız. Bu sadece bir kurumun meselesi, sadece bir sivil toplum örgütünün meselesi değil. Bu topyekün hepimizin meselesi. İşsiz sayısı toplumda arttıkça bunun zararı toplumun tamamına gelir. Biz buna böyle bakıyoruz. Dolayısıyla herkesi kucaklamaya, herkese kabiliyeti doğrultusunda bir iş bulmaya devam edeceğiz. Bunun faydasını cidden gördük. İnşallah bundan sonraki süreçlerde de bu ziyaretlere devam edeceğiz. İl müdürlüklerimiz ile sürekli irtibat halindeyiz. İnşallah Türkiye genelinde bütün bu çalışmalarımız meyvesini verecek. Biz Türkiye'ye milletimize el birliğiyle sahip çıkacağız."

En büyük sermayenin gençler olduğunu vurgulayan Yıldırımhan, genç nüfusun üretim alanına kanalize edilmesinin, üretim mekanizmasının içinde yer almasının önemine değindi.