Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanlığı'nda bir araya gelen Rize, Trabzon ve Artvin illerinden 27 sivil toplum örgütü temsilcisi, yayınladıkları ortak bildiri ile çayda uygulanan yüzde 8'lik Kdv oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi. 
RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, Bakanlar Kurulu kararına istinaden çay alım ve satımında Kdv oranının yüzde 8 olarak uygulandığını, ancak diğer temel tüketim maddelerinde bu oranın sadece yüzde 1 olduğunu belirtti. Çayın, Türk insanının temel gıda maddelerinden olduğunu ifade eden Mehmet Erdoğan, şöyle konuştu:  "Çay artık milli içeceğimiz haline gelmiştir. Halkımızın, sabah kahvaltıdan başlayarak, akşamın geç saatlerine kadar Sudan sonra en çok tükettiği içecektir. İnsanımız ikramda bulunacağı misafirine, 'Ne içersiniz?' değil, 'Çay içer misiniz?' ya da 'Çayınız nasıl olsun?' diye soruyor. Toplantılar artık, 'çay' adı altında düzenleniyor. Kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve sosyal yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım kolilerinde mutlaka çay bulunuyor." 
KDV İNDİRİMİ KAÇAK ÇAYIN ÖNÜNE GEÇER
Kdv oranının yüzde 1'e indirilmesi ile kayıt dışılığın ortadan kalkacağını vurgulayan Mehmet Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Bu sayede devletin vergi geliri artacak. Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren cari açığa Kdv'nin yüksek ya da düşük olmasının hiçbir etkisi yoktur. Çayın tarladan bardağa kadar hiçbir aşamasında ithal girdi kullanılmamakta, tamamen yerli hammadde ve yerli teknoloji ile üretilmektedir. Ayrıca ülkemiz, ithal çaya kesinlikle ihtiyaç duymamaktadır. Bununla beraber, Kdv indirimi kaçak çayın da önüne geçecektir. Halkımızın tükettiği çayın tamamı, ülkemizde sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilerek tüketiciye sunulmaktadır. Çayda Kdv'nin düşürülmesi, enflasyon rakamlarına da yansıyacaktır. Son yıllarda enflasyonla mücadelede sağlanan başarıya paralel olarak halkın temel tüketim maddeleri arasında bulunan çay fiyatları aşağıya düşeceğinden, enflasyonun da düşmesine yardımcı olacaktır. Kdv oranının yüzde 1'e düşürülmesi ile devletimizin vergi kaybı söz konusu olmayacaktır. Çünkü Kdv'nin düşürülmesi ile mevcut olan kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacak, Kdv indiriminden kaynaklanan gelir kaybı; Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi şeklinde katlanarak geri dönecektir." 
Başbakan Erdoğan'ın bütçe görüşmeleri sırasında, "Tarımda kayıt dışılığı yüzde 5 seviyesine çekeceğiz" diye ifadeleri bulunduğunu hatırlatan Mehmet Erdoğan, "Kayıt dışılıkla mücadele bir hükümet politikası olarak uygulanmaktadır ve çayda Kdv'nin düşürülmesi, yine Başbakanımızın, 'Tarım ürünlerinde Kdv oranlarını düşüreceğiz' yaklaşımıyla birebir örtüşmekte olup, kayıt dışılığın önlenmesi çalışmalarına da destek olacaktır. Temel tüketim maddesi olarak kullanılan çayın devlet nazarında da, 'Temel Tüketim Maddesi' olarak değerlendirilmesini ve uygulanan Kdv oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesini talep ediyoruz" dedi.