ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da, Adalet Bakanlığı tarafından 2008 yılında kapatılan Ulubey K Tipi Cezaevi binası silah fabrikasına dönüştürüldü.

Uzun yıllar cezaevi olarak hizmet veren Ulubey ilçesindeki bina, belediye ve özel bir firmanın hazırladığı projeyle silah fabrikası oldu.

Yaklaşık10 milyon liraya mal olan fabrikada üretim başladı.

Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1988 yılında açılan cezaevinin 2008 yılında Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldığını söyledi.

Türkcan, "Ancak 2008 yılında kapatılan eski cezaevi 2014 yılına kadar atıl bir halde duruyordu. Daha sonra Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız istişare sonucu eski cezaevinin silah fabrikası olmasına karar verdik ve yürütülen gayretli çalışma sonucu eski cezaevini silah fabrikasına dönüştürmeyi başardık." dedi.

Ordulu bir yatırımcının binayı silah fabrikası olarak değerlendirmek istemesi üzerine çalışmaların hızlıca başladığını ifade eden Türkcan, "Ordu Savunma Silah Sanayi (ORSAV) olarak burası açıldı. Yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucunda burası faaliyete geçmiş durumda. Bu fabrika Ordu'nun ve Türkiye'nin bir markası ve değeri olacak." diye konuştu.

Türkcan, fabrikada üretilen malların büyük bölümünün Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) kurumuna gönderileceğini, ayrıca Samsun ve Giresun'daki bazı firmalara ait tabancaların parçalarının da burada üretileceğini anlattı.

Bölgedeki firmalardan çok ciddi siparişleri almaya başladıklarını ve bu siparişlerin üretimine de başlandığını ifade eden Türkcan, ayrıca piyade tüfeğinin bazı parçalarının da bu fabrikada üretileceğini kaydetti.

Şu ana kadar yapılan yatırım miktarının yaklaşık 10 milyon lira olduğuna da işaret eden Türkcan, "Fabrikada üretim başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde resmi açılış olacak. O güne kadar fabrikanın eksikleri giderilerek tam anlamıyla bölge halkının hizmetine sunulmuş olacak." açıklamasında bulundu.

"Silah fabrikası hem Ordu ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacak." diyen Türkcan, şunları kaydetti:

"2 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan fabrikada 2017 yılının sonuna doğru 120 kişi çalışacak. Bu çok ciddi işçi demek. Bu fabrika ilçemizdeki işsizliğin de bir nevi önüne geçmiş olacak. Daha önce açtığımız tekstil fabrikasından sonra bu fabrikanın da ilçemize kazandırılması bizleri son derece memnun etmiştir."

İsa Türkcan, silah fabrikasının ilçelerine kazandırılması nedeniyle Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve girişimciye teşekkür etti.

Firma sahibi Yalçın Demirel ise memleketi Ordu'ya böyle bir yatırımı kazandırdığı için mutlu olduğunu belirtti.