SAMSUN (AA) - Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, ayçiçeği ön alım fiyatını 1,58 lira olarak uygulamaya başladıklarını bildirdi.

Erarslan yaptığı yazılı açıklamada, 2016 yılı ayçiçeği hasadının devam ettiğini belirtti.

Bu sezon dünya genelinde yağlık ayçiçeği rekoltesinde artış olacağının tahmin edildiği bilgisini veren Erarslan, "Bu durum ve birçok faktör bölgemiz için ürün fiyatlarının şekillenmesinde belirleyici olmaktadır. Birliğimiz yönetim kurulu, mevcut şartlar çerçevesinde üretici lehine azami gayret göstererek ayçiçeği ön alım fiyatını kilogram başına 1,58 lira olarak belirlemiştir." ifadesini kullandı.

Üreticiyi mağdur etmeden faaliyetlerini sürdüreceklerini belirten Erarslan, şunları kaydetti:

"İlerleyen zaman içinde oluşan piyasa şartları çerçevesinde ayrıca fiyat farkı ödemesi yapılacaktır. Türkiye halen yağlı tohum ihtiyacının üçte ikisini yurt dışından karşılamaktadır. Bununla beraber yılın 7 ayında 2 milyar dolar ithalat bedeli ile ülke çapında en fazla döviz ödediğimiz kalemlerden biri yağlı tohumlar ve bunların yan ürünleridir. Türkiye yağlık ayçiçeği ve diğer yağlı tohumların üretimi için uygun toprak yapısına, ekim alanına ve iklime sahiptir. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde artırılmalıdır."

Erarslan, yerli üretimin ve yerli üreticinin buluştuğu kooperatifler üst birliği olarak KARADENİZBİRLİK'in tüm kaynaklarını yağlı tohum üreticilerinin mağdur olmaması ve üretimin devamı yönünde seferber ettiğini vurguladı.