ORDU (AA) - Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu'da bu sezon kivi rekoltesinin 4 bin 500 ton olmasının beklendiğini bildirdi.

Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, kivi rekoltesinin tespiti amacıyla eylül ayında toplanan komisyonun çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdiğini söyledi.

Kasım ayında hasadı yapılacak kivi rekoltesinin bu sezon düştüğünü belirten Yılmaz, "Özellikle 500 rakımın üzerindeki bölgelerimizde soğuk zararı ve rüzgar nedeniyle meyve veren sürgünlerin kırılması neticesinde üretim oldukça düşmüştür. Orta ve yüksek rakımlı bölgelerimizde bu sezon ürün alınamayacaktır." dedi.

Yılmaz, geçen sezon 6 bin 500 ton üretimin yapıldığı Ordu'da rekoltenin 2 bin ton kadar düşmesini beklediklerini ifade ederek, 9-10 bin ton üretim potansiyelinin olduğu ilde üretimin bu denli düşmesinin başta üreticiler olarak herkesi üzdüğünü dile getirdi.

Sahil kesimindeki bazı yerlerde de rüzgara bağlı olarak meydana gelen zararın rekolteyi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Yılmaz, "Perşembe ilçemize bağlı Efirli Mahallesi bölgesinde çok ciddi zararlar söz konusudur ancak Altınordu ilçemize bağlı Eyüplü, Turnasuyu ve Sağırlı Mahallesi bölgelerinde rekolte gayet iyi durumdadır. Buralardaki rekolte, düşüşün önüne biraz olsun geçmiştir." diye konuştu.

Yılmaz, Ordu'nun kivi üretiminde aroma bakımından birinci, üretimde ise ikinci sırada yer aldığını kaydederek, "Temennimiz ve beklentimiz üretimde de ilk sırayı almak. Bunun için arazilerimiz müsait. Üreticilerimizden beklentimiz diğer meyve türlerine göre daha hassas olan bu ürüne daha iyi bakmaları yönündedir." ifadesini kullandı.

Kemal Yılmaz, kivi fiyatının daha sonra belirleneceğini, hasada bir hafta kala fiyatların kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.