Star Gazetesi'nin haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Merkez Bankası, SPK ve TMSF’nin katkıları ile iki yılda hazırladığı eylem planında tüketiciler, bankalara karşı güçlü kılınıyor. Plandaki tüm düzenlemeler hayata geçirilirse, tüketici bankalar karşısında adeta kral olacak.
BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in, geçtiğimiz günlerde duyurduğu ‘eylem planının’ ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. G-20 toplantılarında alınan karar doğrultusunda hazırlanan eylem planının önümüzdeki günlerde önce Finansal İstikrar Komitesi’nde ardından da hükümette ele alınarak kamuoyuna açıklanacak. Eylem planında yer alan bazı düzenlemeler ise şöyle:

Rakip bankanın faizi de anlat

Eylem planında, tüketicilerin bankalar nezdindeki hakları arttırılıyor. Örneğin, kredi kartı ve kredi kullanımlarında, kart verilmesi ve kart iptal edilmesi tamamen ‘yazılı’ taleplerle yapılacak. Söz konusu talepler, internet üzerinden de gerçekleştirilecek. Sözlü talepler ise geçerli olmayacak. Banka, kendisinden kredi kullanmak isteyen veya kredi kartı almak isteyen müşterisine, rakip bankanın veya diğer bankaların faiz ve komisyon oranları konusunda da bilgi verecek. Ayrıca, banka, tüketiciye önündeki riskler konusunda bilgi sunacak. Örneğin ‘Suriye krizindeki gelişmelerin’ tüketicilerin geri ödemelerini nasıl etkileyeceği konusunda tüketici bilgilendirilecek.

‘Çıldırtan faiz’ olmayacak

Kredi kartı aidatları, ek hesap faizleri, alınan komisyonlar konusunda da bir çok düzenleme geliyor. Buna göre, bankaların ücret ve komisyon alma hakları tamamen korunacak. Örneğin aidat yasaklanmayacak, ancak  sınır getirilmesi söz konusu olacak. Yine yazılı talebi olmadan ek hesap açılmayacak ve ek hesapların faizlerine de tavan getirilecek. Kredi kartları, kredilerde ‘mahkeme’ yoluyla çözülen binlerce şikayet, BDDK’nın kuracağı tüketiciler dairesi ile çözülecek. Daire, bankalar ile tüketiciler arasında ombudsmanlık da yapacak.