Bu yılın ilk 3 ayında bankalardan sadece 1,7 milyar lira tüketici kredisi kullanıldı. Oysa geçen yıl aynı dönemde bankalardan bu amaçla kullanılan kredi tutarı 10,5 milyar liraya ulaşmıştı. Cari açığı azaltma konusunda hükümetin aldığı önlemlerin, bu kredi gerilemesinde etkili olduğu düşünülüyor.

11,1 milyar bankada

Yıl başında bankaların vatandaşa kullandırdığı tüketici kredisi tutarı 168,4 milyar lirayı bulunurken 9 Mart itibariyle bu tutar yaklaşık 1,7 milyar lira artışla 170,1 milyar liraya çıktı. Kredi artış hızı yüzde 1'de kaldı. Geçen yıl ise aynı dönemde tüketici kredisi artış hızı yüzde 8,2 olmuştu. Vatandaş geçen yılki kredi kullanımına bu yıl da aynı hızla devam etmiş olsaydı, kredi miktarı 11,1 miyar lira daha artarak 182,2 milyar liraya çıkacaktı.

Konuttan vazgeçtik

Tüketici kredilerinin alt kalemlerinde de benzer tablo ortaya çıktı. Geçen yılın ilk üç ayında konut kredileri yüzde 5,92 artarken bu amaçla kullanılan kredi 3,6 milyar lira olmuştu. Bu yıl aynı dönemde artış yüzde 0,4'e gerilerken bankalardan konut almak için çekilen kredi 322 milyon lirada kaldı. Konut kredisine olan ilgi bu yıl da aynı düzeyde gerçekleşmediği için yaklaşık 4 milyar liralık kredi konuta gitmedi.

Oto ve ihtiyaç azaldı

2011'in ocak-mart döneminde 3,7 milyar lira olan ihtiyaç kredisi, bu yıl aynı dönemde artacağı yerde 51 milyon lira azaldı. Geçen yılki talep bu yıl olmadığı için bankalar 5 milyar liralık ihtiyaç kredisini satamadı. Aynı şekilde geçen yıl 219 milyon liralık taşıt kredisi çekilirken bu yıl kredi kullanımı 7,3 milyardan 7,2 milyar liraya geriledi. Taşıt kredisinde de bankaların elinde kalan kredi 453 milyon lira oldu.

Batıklarda artış var

BDDK verilerinde tehlikeli gösterge ise batık kredilerden geldi. Geçen yıl tüketici kredilerinde batıkları azalan kamu ve özel bankalarında bu yıl artış başladı. Bu yılın ilk 3 ayında kamu bankaları 39 milyon lira, özel bankalar da 81 milyon lira tüketici kredisi batırdı. Bankaların toplam batık kredisi tutarı ise 3,2 milyar liradan 3,4 milyar liraya çıktı.

Erdoğan SÜZER/ BUGÜN