Türkiye’de son yıllarda artış gösteren küçükbaş hayvan varlığı sayesinde, ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlar da kurbanlık kesebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Kurban Bayramı’nda dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, küçükbaşa yöneldi. Kurban pazarlarında büyükbaş hayvanın canlı kilogram satışı 18 TL’lere kadar çıkarken, küçükbaşta ise bu fiyatlar daha düşük.

“VATANDAŞ KURBAN KESEMEYECEKTİ"
2002 yılından bu yana küçükbaş hayvancılığın desteklendiğini ve üretimin teşvik edildiğini belirten Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2023 strateji belgelerinde de devlet politikasına dönüşmüştür. Bu teşvik beraberinde hayvan sayısında artışı getirmiştir. Eğer bu artış ve destekleme olmasaydı bu sene Türk halkı kurban kesemeyecek, ithalat daha yakıcı bir şekilde gündemi meşgul edecekti” diye konuştu.

VATANDAŞIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Pazarlarda büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatının 17-18 TL’lerde gezdiğini hatırlatan Kılınç, “Büyükbaş hayvan yetiştiricisi bu rakamın altına inme taraftarı değil. Küçükbaş hayvanda ise, kurbanlık olarak üretilmiş özel hayvanlarda fiyat 14 TL’den başlamakta. Erkeç keseceğim derseniz, 12 TL, kurban vasfı taşıyan koyun ve keçinin fiyatı ise daha da düşük. Bugün insanlar kendi içinde barındığı alternatifler ve uygun fiyat nedeniyle küçükbaş hayvana yöneliyor. Aslında insanlar sağlıklı ve lezzetli oluşu başta olmak üzere kültürel nedenlerle küçükbaş hayvandan hiç vazgeçmemeliydi. Hem kurban döneminde hem de normal dönemlerde büyükbaş hayvana talep arttıkça uygun bakım ve besleme koşulları olmayan tamamen ham maddesi dışarıdan gelen yemlerle beslenen sağlıksız büyükbaş hayvan sayımızı artırıyor. Bu da çare olmuyor, ithalat yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ DESTEKLENMELİ"
Türkiye’de tüketilen etin yüzde 10’unun Kurban’da tüketildiği bilgisini veren Kılınç, “2014 ve 2015 yıllarında 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan olduğu bildirildi. Türkiye’de küçükbaş hayvancılık daha da desteklenmeli, kurban başta olmak üzere her dönem Türkiye’de küçükbaş hayvan ürünlerinin tüketimi teşvik edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

KEÇİ ETİ FİYATIYLA ALTERNATİF
Keçi eti fiyatıyla alternatif olarak Kurban pazarlarında alıcıyı bekliyor. Türkiye genelinde erkeç kurbanlar ortalama canlı kilogram 12 TL’den satılırken, kurban vasfı taşıyan keçide ise canlı kilogram fiyatını 10 TL’den bulmak bile mümkün. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar pazarlarda yerini alan keçi varlığı sayesinde bu yıl 450-500 TL’ye bile kurbanlık hayvan bulabilecek.
(İHA)