BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bankaları Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı için yetkilendirmesine ilişkin taslak kararına tepkiler sürüyor. Kuyumcular böyle bir yetkiyi ve uygulamayı ‘bizim işimiz biter’ diye yorumlarken BDDK yetkilileri, altın satışlarının banka şubelerinden yapılmasının mümkün olamayacağını söylüyor. Önemli bir BDDK yetkilisi, henüz böyle bir mevzuata imza bile atmadıklarını belirterek, “Hangi bankacı, burma bileziğin kaç para ettiğini nereden bilecek? BDDK, böylesine karışık ve mümkün olmayan bir konuda mevzuat çıkarmaz. Çıkarsa da bunu standardize eder. Bankaya gidipte ‘Bana şurdan 22 ayar burma bilezik ver’ denemez. Mevzuatı düzenlemek bunun için yetmez. Hayatın gerçekleri de var” yorumunu yaptı.
Merkez’in rezervi artıyor
BDDK yetkilisi, gündemlerinde böyle bir konunun şu anda öncelik olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Böyle teknik bir çalışma yapılıyor ama bizim imzamızdan geçmeden mevzuat haline gelmesi mümkün değil. Ön taslak da bize ulaşmış değil. Bankalar zaten, bir süredir Merkez Bankası’nın kararı ile altın mevduat hesabı açmaya başlamışlardı. Altın günleri yapıp, yastık altı altınları da ekonomiye kazandırıyorlardı. Şu anda gelinen noktada hem bankaların bu alandaki hacimleri iyice büyüdü hem de Merkez Bankası’nın altın rezervi arttı. Merkez Bankası’nın bu kararı çok doğru ve yerinde oldu. İnsanlar bankaya 25 gram altın verdiklerinde, 3 yıl sonra da bunu bankadan altın olarak almak istiyordu. Bu konuya çözüm bulundu.”
Uygulaması imkânsız
Bankaların teknik olarak ziynet altın alım satım yapmasının mümkün olmadığını belirten BDDK yetkilisi, şunları söyledi: “Ziraat Bankası bunu gramlık altınlarla yapıyor ama işin kapsamı genişlediği zaman önü alınamaz. BDDK olarak böyle bir mevzuat düzenlemeyiz. Standartlar getiririz buna. Kimsenin kızına küpe almak için bankaya gitmesi mantıklı bir iş değil.”
Savaş çıkaracaklar
İSTANBUL Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, BDDK’nın yönetmelik taslağına ilişkin olarak şunları söyledi: “BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı. Kafalarına göre bankalara ‘hadi sende ziynet eşyası al, sen de cumhuriyet altını al’ derse durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkarmış olacak. BDDK’nın kesinlikle sektöre danışması lazım. Bankalar bu noktada kuyumcu gibi mi banka gibi mi davranacak? Kesinlikle yanlış adım, çok vahim sonuçlar doğurabilir.”
Halaç, ziynet ve cumhuriyet altınların 22 ayar olduğu için para tanımlamasının kullanılmadığını, darphanenin ürettiği bir ziynetin yurt dışında bir bankaya gönderilemeyeceğini ve borsada işlem yapılamayacağını belirterek, “Ziynet satma projesi kuyumculuk mesleğine soyunmadır. 22 ayar Cumhuriyet ziynete de bu hakkı verirsen 14 ayar küpeye de vermen lazım. İş, ‘bankalar kuyumcu dükkanı açın’a gelecek” dedi.
Altın kuyumcudan, ekmek fırından alınır
İSTANBUL Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, haberin kendileri için sürpriz olduğunu belirterek, “Bankalarla kuyumcuların arası, bankaların hurda altın toplamasıyla başlayan süreçte zaten bozulmuştu. BDDK’nın son girişimini hiç doğru bulmuyoruz. Altın kuyumcudan, ekmek fırından alınır. Kuyumcunun ekmeğine göz dikilmiş durumda. Biz itirazlarımızı yapacağız” dedi.
Kaynak: HÜRRİYET