FT Deutschland, haberini Lufthansa’ya yakın kaynaklara dayandırdı. THY ise, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na dün yaptığı açıklamada, “Lufthansa ile mevcut işbirliğine ilave olarak farklı bir  yapılanma konusu düşünce aşamasında. Bir görüşme ya da karar yok” dedi.
İki şirketin yakın işbirliğine gitmeyi görüştüğünü geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesini aktaran Erdoğan, “Merkel bana şunu teklif etti: ‘Lufthansa ile THY’yi ortak işletmeciliğe sokalım’. ‘Tamam’ dedim. Türk Hava Yolları’mız ile Lufthansa’da böyle bir müşterek adım inşallah atabiliriz, atacağız” demişti.


THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise önceki gün Milliyet’e, Lufthansa ile yarı yarıya ortak oldukları SunExpress Havayolu ve havayolu ittifakı Star Alliance’da bir arada olduklarını hatırlatarak, “Bu işbirliğini daha ileri taşımamız söz konusu” açıklamasını yapmıştı.

Yüzde 49.12’si devletin
İngiliz British Airways’in İspanyol Iberia ile Fransız Air France’ın da Hollandalı KLM ile yaptığı benzeri işbirliği hamlelerinin bu havayollarına büyük avantaj sağladığı biliniyor.
THY’nin yüzde 50.88’i halka açık, yüzde 49.12’si Özelleştirme İdaresi’nin elinde.