Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmadıklarını söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Moody’s tarafından açıklanan Türkiye’de Bankacılık Sektörü Raporu’na ilişkin değerlendirmede bulundu. Aydın; Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye’de bankacılık sektörüne ilişkin yapılan açıklamada, küresel piyasalarda ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin bankaların faaliyet ortamı üzerine etkileri değerlendirildiğini, raporda uluslararası para ve sermaye piyasalarında kaynak maliyetinin yükseldiği, Türkiye’de enflasyonun yüksek olduğu, milli gelir büyüme hızının ve kredi büyümesinin yavaşladığı hususlarına yer verildiğini söyledi.
Bu gelişmelerin bankaların kredi risklerini artırdığı, karlılığını ise azalttığı belirten Aydın: “Sektörün güçlü özkaynakları sayesinde artan riskleri rahat bir şekilde yönetebileceği de vurgulanmıştır. Raporda sorunlu kredi oranlarında bir miktar yükseliş görülebileceği vurgulanmış olmasına karşın, bankacılık sektörünün risk yönetim anlayışı ve sermaye yapısı çerçevesinde olası kredi kayıplarını absorbe edebilecek tamponları bulunduğu açıkça belirtilmiştir. Buna ek olarak söz konusu kuruluş tarafından yapılan stres testleri de benzer şekilde sektörün risklere karşı güçlü olduğunu göstermektedir” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği, makro istikrarın korunduğu, büyümenin sürdürüldüğü ve bankaların özkaynaklarını güçlü kılacak kadar karlı olduğu durumlarda sektörün, makul ölçüdeki riskleri ve beklenmedik şokları yönetebileceği görüşünde olduğunu belirten Aydın: “TBB, son dönemde alınan önlemler sayesinde makroekonomik risklerin dengelendiği ve yüksek sermaye yeterliliği de dikkate alındığında, sektöre ilişkin görünümün negatif olarak yorumlanması görüşüne katılmıyoruz. Diğer yandan, TBB reel sektörün kredi ihtiyacının karşılanması, ekonomik büyümenin finansmanının sürdürülmesi ve sağlıklı yapısının korunması amacıyla düzenlemelerde uluslararası kuralların imkân verdiği esnekliklerin sağlanması ve aracılık maliyetlerini yükselten kamusal yüklerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)