Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, aylıkları eksik ödenen 2 bin 500 emeklinin ödemelerini yapmaya başladıklarını belirterek, "Aylığı eksik yatırılanlardan ilk etapta işlemleri tamamlanan 826 emekliye toplam 2 milyon 455 bin lira fark ödenecek" dedi.

Acar, "intibak düzenlemesi" kapsamında 2000'den önce emekli olan yaklaşık 2,5 milyon dosyanın incelemesine devam edildiğini, bugüne kadar 1 milyon 700 bin emeklinin dosyasının manuel olarak tarandığını, çalışmaların ise Kasım sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.

2 BİN 500 EMEKLİYE ÖDEME YAPMAYA BAŞLADIK


Çalışmalar kapsamında, 2 bin 500 emekliye aylıklarının eksik, 3 bin 500 emekliye ise aylıklarının fazla ödendiğini ifade eden Acar, şöyle konuştu: "Aylıkları eksik ödenen 2 bin 500 emekliye, ödemelerini yapmaya başladık. Aylığı eksik yatırılanlardan ilk etapta işlemleri tamamlanan 826 emekliye toplam 2 milyon 455 bin lira fark ödenecek. Bunların bir kısmı Eylül aylıklarında farkları aldı. Diğerleri ise Ekim ayında eksik ödemeleri alacak. Tespit yapıldıkça ödemeye devam edeceğiz. Ödemelerin bekletilip sonra yapılması söz konusu değil. İşlemler normal olarak yapılıyor. Bu kapsamda şimdiye kadar yapılan eksik ödemeler incelendiğinde en düşük farkın 9,58 lira, en yüksek farkın da 21 bin 752 lira olduğu anlaşıldı"

EMEKLİLERE YAPILAN FAZLA ÖDEMELER

Fazla ödeme yapılan emeklilerden, fazla ödeme tutarının geri alınması durumunda mağduriyet oluşacağı yönünde kamuoyunda genel bir kanı olduğunu dile getiren Acar, "Konuya yasal olarak bakarsak, bir emekliye 20 yıl boyunca fazla ödeme yapıldıysa bunun sadece 5 yılını geriye dönük olarak dikkate alıyoruz. Bu 5 yıllık döneme ilişkin fazla ödemeler faizsiz olarak alınıyor. Ayrıca emekli aylığının yüzde 25'inden fazla kesinti yapılmıyor" diye konuştu.

Fazla ödeme yapılan emeklilerle ilgili borç gönderme ve kesinti işlemlerini durdurduklarına işaret eden Acar, bütün dosyaların incelemeleri tamamlanır tamamlanmaz konuyu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ileteceklerini söyledi.

Acar, "Emekli aylıklarındaki fazla ödemeler konusu, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek, nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek" dedi.

Konuya ilişkin yaptıkları çalışmaya göre, fazla ödeme yapılanlardan SGK'ya olan en az borç miktarının 80 lira, en yüksek borç miktarının ise 11 bin 900 lira olduğuna işaret eden Acar, emeklilere fazla ödenen tutarın kişi başına ortalama 5 bin lira olduğunu vurguladı.

Acar, "3 bin 500 emekliye yapılan fazla ödeme tutarı, yaklaşık 17 milyon 500 bin lira. Öte yandan fazla ödemelerin geri alınması durumunda, söz konusu emeklilerin aylıklarında en az 1 lira, en fazla ise 118 lira düşüş yaşanacak" değerlendirmesini yaptı.