BARTIN (AA) - Bartın'ın Amasra ilçesinde yer altı varlıklarının tespiti için yapılan araştırmalarda belirlenen 780 milyon ton civarındaki kömürün ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında kömür üretimine yönelik projeyi sürdüren şirket tarafından 410 metre derinliğindeki galeri açma çalışmalarına yönelik yer altına teknik gezi düzenledi.

Hattat Enerji ve Maden AŞ İletişim Müdürü Mustafa Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 metre çapında ve 900 metre derinliğinde 3 kuyu açtıklarını, Amasra ile Tarlaağzı köyü mevkisi arasında 4,5 kilometre uzunluğundaki galerileri birleştirdiklerini söyledi.

2010’da başlayan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 20 kilometre uzunluğunda galeri açıldığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu:

"Bu yıl, galeri açma çalışmalarının ardından kuyuların ihraç ve nihai sistem montajları, iç kule ve kuyu sistemlerinin montajı, havalandırma kuyusunun aspiratörlerin devreye alınması, ana üretim galerisinin tamamlanması sonrası rekup lağımlarının sürülmesi, pano hazırlıkları için alt ve üst taban yolları sürülerek birleştirilmesi ardından kömür üretim ayakları oluşturulması tamamlanacaktır. Bu işlemler sonrası hidrolik tahkimat sistemleri için şiltler, kömür kesiciler, yükleyiciler, bantlar ve zincirli konveyörler yerleştirilmesi ardından tam mekanize sistem ile taş kömürü üretimi sağlanacaktır. Yapılan tüm ilerlemelere bakıldığında Türkiye’nin en uzun karayolu tünelinden daha büyük bir çalışmayı yerin yüzlerce metre altında yapmanın gururu içerisindeyiz."

- Ülkeye 50 milyar dolarlık gelir kaynağı

Bölgede rezerv çalışmaları kapsamında şirketlerince 110 bin metreyi aşan 107 adet sondaj çalışması yapıldığını da ifade eden Yavuz, "Son yapılan sondaj çalışmaları ile taş kömürü rezervlerimiz 780 milyon ton sevilerine ulaşmış, devam eden sondajlarla her geçen gün daha da artmaktadır. Kömür rezervi, ülkeye 50 milyar dolarlık gelir kaynağı sağlayacaktır." dedi.

Ülkenin enerji alanında yaşadığı dışa bağımlılığı azaltacak projelerle üretime başladıklarında yılda 10 milyon ton kömür çıkarmayı hedeflediklerini de aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

“Üretimimiz ilk yıl 1 ila 5 milyon ton gibi rakamlarla başlayacak ve kademe kademe artarak 10 milyon tona ulaşılacaktır. Bu üretimle bölge insanının kişi başı gelirinin artmasına büyük ölçüde katkı sağlanacaktır. Kömür rezervi kurulacak lavuar tesisiyle piyasaya arz edilebilecek, bölgeye kurulması planlanan ultra süper kritik elektrik santralleriyle de enerjiye dönüşecek.

Ülkemizin 11,5 milyar dolarlık enerji ithalatı 55 milyar dolara kadar çıktı. Cari açığımızın büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak, yerli kömür üretimine vurgu yapmış ve yerli kömüre dayalı kurulacak son teknoloji enerji santralleriyle yerli kömürün ülke ekonomisi ve sanayisine katkı sağlayacağını ifade etmişlerdir. Şirketimiz, Batı Karadeniz bölgesinde cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımını gerçekleştirirken, çevre, doğa ve insan odaklı bir politika sürdürmektedir."

Yavuz, kömürü üretiminde iş güvenliğine önem verdiklerini dile getirerek kanunlarda zorunlu olmamasına rağmen bütün ana galerilerde kalınlığı 30 ile 80 santimetre arasında değişen beton ve çelik tahkimat kullanıldığını, belli aralıklarla nefeslikler yerleştirildiğini sözlerine ekledi.