ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, çiftçilerin doğru gübreleme, toprak analizi ve iyi bakımla fındık bahçelerinde dekar başına 200 kilogramın üzerinde verim alabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta dünya üretiminin yüzde 70'ini Türkiye'nin karşıladığını belirterek, "Bu noktada üretimimiz oldukça iyi durumda ancak bahçelerimizin bakımı ve kültürel işlemlerinin buna paralel seyretmediğini görmekteyiz." dedi.

Fındık bahçelerindeki verimin dekar başına ortalama 100 kilogram civarında olduğuna işaret eden İslam, "Hatta bazı bahçelerimizde 100 kilogramın da altında verim alındığını görmekteyiz. Çiftçilerimizin doğru gübreleme, toprak analizi ve iyi bir bakımla dekar başına 200 kilogramın üzerinde verim alabilmesi son derece mümkün" diye konuştu.

Fındık bahçelerinin modernizasyona ihtiyacı olduğunu dile getiren İslam, üreticilerin bu konuda mutlaka elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

Ömrünü tamamlayan bahçelerin bulunduğunu anlatan İslam, şöyle konuştu:

"Bunun yanı sıra ömrünü tamamlamayıp modernizasyona ihtiyacı olan bahçelerimiz de var. Bundan dolayı her bahçeyi yerinde inceleyip görmek gerekiyor. Burada verimden düşmüş bahçelerin sökülerek yeniden dikilmesine mi ihtiyacı var, yoksa yerinde mi yenilenmesine ihtiyacı var? Bunların hepsi yerinde değerlendireceğimiz konular. Bitkilere iyi bakım koşulları uyguladığımız zaman onu uzun süre verimde tutabiliyoruz ancak bu bakımı azalttığımız zaman bu bitkiler kısa sürede verimden de düşebilir."

Prof. Dr. İslam, fındık üretiminde Türkiye'nin dünya lideri olduğunu, bunun devam edebilmesi için mutlaka fındık bahçelerinde modern bakım uygulamalarına geçilmesi gerektiğini belirtti.