ORDU (AA) - Ordu'da, Büyükşehir Belediyesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, "Kivi Festivali" düzenlendi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapılan festivalin açılışında, yakın zamana kadar tanesi 4-5 liradan satılan kivinin şimdilerde kilosunun 2-3 liraya satılamadığını söyledi.

"Biz bir şeyler üretiyoruz, ancak pazarlamayı beceremiyoruz." diyen Balkanlıoğlu, "Ürettiklerimiz maalesef belli kişilerin elinde kalıyor. Üretilen bu kivilerin bir şekilde satılması lazım. Talep olmayınca çok ucuza alıyorlar. Alan kişiler belki kendileri çok yüksek fiyatlara satıyor. El değiştirdikçe asıl üreten para kazanamıyor. Aradaki aracı para kazanıyor." ifadesini kullandı.

Kivinin iyi bir pazarlama ağıyla hak ettiği değeri bulması gerektiğini dile getiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Ordu, kivi üretiminin en çok yapıldığı illerden birisi. Ordu’da 5 bin ton civarında kivi üretiliyor. İyi bir dağıtım ağıyla Ordu'da üretilen kiviyi her yere göndermek lazım. Hem kivide kaliteyi yakalamak hem de pazarlama noktasında üreticileri bilinçlendirmek için il müdürlüğümüz gayret içinde."

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu da kivi üretiminde önemli bir il olduklarını, ancak bir türlü kendilerini ortaya çıkaramadıklarını belirtti. Gündoğdu, şunları söyledi:

"Fındık zaten en önemli ürünümüz. Onunla ilgili de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mız geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Milli tarım politikası açıklaması ve orada da fındıkla birlikte Ordu genelinde dokuz tarım ürününe sürekli destekleme verilecek. Bunu ilerleyen günlerde daha iyi göreceğiz. Fındıkta sürekli destekleme verilmesi bizim için önemli bir girdi. Fındığın fiyatının düşük olması, bir tane tekel olarak alıcının olması... bunlar sıkıntı. Bununla ilgili de bize sitemler geliyor. Biz her defasında ilgili bakanımızla görüşüyoruz ve çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da "(Büyükşehir Belediyesinin kivi festivaliyle ne tür bir bağlantısı var) diyebilirsiniz. Büyükşehir olduktan sonra ilimizde sebze yetiştiriciliği, sera naylonu, patates tohumluğu, çilek fidesi, organik yumurta alımı, çilek ve gül yetiştiriciliği ve kadın arıcılara kovan desteği için yaklaşık 500 bin liralık yardımımız oldu." diye konuştu.

Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen "En Güzel Kivili Pasta" ve "En İyi Kivi Bahçesi" yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kivi Festivali'ne, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, protokol mensupları ve kivi üreticileri katıldı.