ÖTV artışının direkt muhataplarından tekel bayileri zaten düşük seviyede olan işlerinin daha kötüye gideceğinden korkarken, satışlarında düşüş yaşamadıklarını ifade eden benzin istasyonları ise sürekli yaşanan fiyat değişikliklerini tabelaya yansıtmaktan şikâyetçi.

Artışların tüketiciye zam olarak dönmesiyle de benzin almak isteyen vatandaş her geçen gün artan fiyatları karşılamakta güçlük çektiğini söylüyor.

'Tüketici bizi suçluyor'

Tekel bayii işletmecisi Deniz Ün, yapılan son zamların kendilerini çok etkilediğini söylüyor. Müşterilerin kendilerine sitem ettiğini ifade eden Ün, "Gelen müşterinin yüzde 80'i durumdan rahatsız. Zamları bizim yaptığımızı düşünüyor. Yapılan her zamdan sonra satışlar düşüyor.

10 sene önce satış yapmaktan yoruluyorduk, kimse gelmesin de dinlenelim diyorduk. Ancak şimdi günde bir ya da iki tane rakı satınca mutlu oluyoruz. O kadar tepki var ki, işyerimde kendim durmuyorum. Yerime eleman bırakıyorum. Tepkiler azalsın diye promosyon olarak rakı bardağı veriyorum. Kazancımız ciddi oranda düştü" diyor.

Bir başka Tekel bayii sahibi Necdet Sezgin de satışların düşmesinden şikâyetçi. Ödemelerde güçlük yaşadıklarını anlatan Sezgin şunları söylüyor: "Art arda yaşanan zamlardan sonra çalışamaz hale geldik. Müşteri elini ayağını çekti. Önceden büyük rakı alanlar, şimdi ufak rakı alıyor. Aldığımız malı satamıyoruz ki, toptancıya para ödeyelim."

'Her gün tabela değiştiriyoruz'

Benzine yapılan zamların ardından satışlarda düşüş yaşanmadığını ifade eden benzin istasyonu müdürü Bülent Demir, fiyat listesini değiştirmekten yorulduklarını anlatıyor. Demir, "Akaryakıt zamları çocuk oyuncağına döndü. İki gün indirim yaptıktan sonra üçüncü gün daha fazla zam yapıyorlar.

Fiyat listesini değiştireceğiz diye korkar olduk. Tabelayı söküyoruz. Sonra tekrar takıyoruz. Neredeyse her gün bu işle uğraşıyoruz" diyor.

40 senedir pompacılık yaptığını ifade eden Lokman Çiftçi ise, yapılan her zamdan sonra tepkilerin yoğunlaştığını ancak insanların bu duruma alıştığını söylüyor. Benzine yapılan zamlardan dolayı her gelen müşterinin isyan ettiğini amabenzin almaktan vazgeçmediğini söyleyen Çiftçi, "Neredeysebenzin alan müşterilerin tamamı fiyatlardan şikâyetçi. Tepkileri sadece bize oluyor. Sürekli küfürlerle ve hakaretlerle karşılıyoruz. Müşteri yapılan zamların hırsını bizden çıkarıyor" diye konuşuyor.

Çalışma saatleri arttı

Servis şoförü Celal Güven ise, yapılan benzin zamlarının kendi cebinden çıktığını söylüyor. Çalıştığı şirketin yapılan zamlar için ayrı ödeme yapmadığını ifade eden Güven, zamlarla birlikte 50 litrede 50 km yol kaybı olduğunu belirtiyor.

Mazot parasını çıkarabilmek için daha fazla çalışması gerektiğini söyleyen Güven, "Çalışma saatlerimiz zaten yükselmişti. Para için daha fazla tehlikeye girmeye başladık. Zamlardan sonra daha fazla çalışmamız gerekecek. Dişimizden tırnağımızdan arttırıp benzin alacağız" diyor.