Gelecek sene üretim ile istihdamlarını artırmaya odaklanacaklarını belirten Koç, Sabancı, Doğuş, Borusan ve Doğan'ın üst yöneticileri (CEO), yeni sektörlere gireceklerinin de sinyalini veriyor.

Vodafone Türkiye'nin ana sponsoru olduğu CEO Club toplantılarının bu ayki konuğu ülkenin önde gelen holdinglerinin üst yöneticileri oldu. Toplantı çerçevesinde yapılan panele Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ve Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen katıldı.

KOÇ, 2013'TE 4 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, paneldeki konuşmasında 2012'de yatırım yaptıklarını, 2013'te de yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Durak, "2012'de 3 milyar dolar civarında yatırım yaptık, gelecek sene bu 4 milyar dolar olacak. Bu 4 milyar dolara denk gelen yatırıma satın almalar dahil değil. İhracat adına Afrika ve Asya'da faaliyetleri artıracağız." dedi.

2012'nin kendileri adına kolay bir sene olmadığını vurgulayan Durak, "2013 daha güç olacak. Ama bu dönemde yeni hamlelerimiz olacak. Ford Otosan için 1 milyar 400 milyon dolar yatırım yapacağız. Tofaş'ta yeni ticari yatırımlarımız olacak. Yine Arçelik'te hem Türkiye'de hem dışarıda kapasite artırımına gideceğiz." ifadelerini kullandı.

SABANCI, ENERJİ VE ÇİMENTOYA ODAKLANDI

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ise bu sene cirolarının yüzde 15 büyüdüğüne işaret ederken, temelde enerji ve çimento sektöründe büyümeye odaklandıklarını aktardı. Kurtul, yeni yatırımları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Enerjide hem elektirik üretimi hem de dağıtımı alanında büyüyoruz. Türkiye'de birey başına elektrilk tüketimi 3.000 Kwh, Avrupa'da 6.000 Kwh, bu alana her sene 4-5 milyar dolar yatırım yapılmalı. Türkiye'de enerji talebinin 2020'ye dek 2 kat artacağını tahmin ediyoruz. Burada enerji bizim için önemli bir büyüme alanı. Çimento sektöründede bölge ülkelerde satın alma yaparak büyümeyi planlıyoruz. Bu alanda 2 şirketimiz yüzde 20 payı bulunuyor. Çimentoda büyüme planlarımız var. 3 senede kapasitemizi 2 katına çıkaracağız. Yatırımlarımıza devam ediyoruz, her sene 2 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Bunun 3'te 2'si enerjiye gidiyor. Gelecek sene buna yakın bir yatırım yapılacak. Öte yandan şirketlerimizin 3'te 2'si halka açık. 2015'te EnerjiSA'yı halka açmayı planlıyoruz."

Panelde Türkiye ve Suriye geriliminden kaygılı olup olmadığının sorulması üzerine Kurtul, "Suriye kaygı verici. Türkiye'nin bir defa yaptığı askeri harcamalar var. Askeri harcamalar büyük tutarlı olup ekonomilere etkileri var. Şu an Türkiye'nin önünde yer alan en büyük risk Suriye." cevabını verdi.

DOĞUŞ, YENİ ÖNEMLİ ORTAKLIKLARA GİDECEK

Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, dünya ekonomilerinde görülen daralmanın Türkiye'ye en az oranlarda sirayet ettiğini dile getirdi. Buna rağmen 2012'de önemli yatırımlar yaptıklarını bildiren Akhan, şöyle devam etti:

"Bu sene üretim ve istihdamı artırdık. Gelecek sene de aynı şekilde bir yandan rekabetçi şirketler ortaya koyacak, diğer yandan önemli ortaklıklara gideceğiz. Faal olan şirketlerimizde büyümeyi perçinleyeceğiz. 2012'de başlayan yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Ben, 2013'ün 2012'den daha iyi olacağına ihtimal veriyorum. Umuyorum, 2013 hem ekonomi hem şirketler adına olumlu olacaktır. Doğuş olarak bilişim, yeme, içme ve moda gibi alanlardayız. Bilişimde Güney Kore'den SK Group ile güç birliği yaptık. Bu çerçevede onlarla online shopping platformu hayata geçiriyoruz. Ocak ayında platformu tamamlayacağız. Yine Mayıs ayında tüketiciye hitap eden onilne alışvreşi ortamını sunacağız. Yeme içme sektöründe büyüyoruz. Burada marka satın alıyor ya da kendi markalarımızı oluşturuyoruz. 2013' te bu faaliyetlerimiz artacak. Sporda da IMG ile ortaklık yaptık. Burada da spor akademisi alanında bir olacak, İnönü Stadyumu'nun işletim ve yönetimi 10 sene müddetle yürüteceğiz."

BORUSAN, 2013'E DEĞİL DAHA İLERİYE BAKIYOR

Borusan Holding CEO'su Ağah Uğur ise 2012'nin kolay bir sene olmadığından yakınarak, "Bu sene ciro ve karda büyüme olmadı ama ticaret hacmimiz arttı. Toplamda 300 milyon dolara denk gelen yatırımımız var. Kanımca 2013 de 2012 gibi olacak. Gelecek sene de yatırımlarımız devam edecek. Ama ben 2013'e değil daha ileriye bakıyorum." dedi.

Agah Uğur, Borusan olarak elde bulunanı iyi yönetmeye ve organik büyümeye eğildiklerini; yeni ürün ile hizmetlere önem verdiklerini anlattı.

DOĞAN, ÜLKE DIŞINDA YATIRIM İMKANI ARAŞTIYOR

Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen ise inorganik büyüme bağlamında 2012'de büyük fırsatlar yakaladıklarından söz etti. Grup olarak meyda ve enerji sektörünü önemli gördüklerine işaret eden Üzdiyen, perakende alanına da eğildiklerini belirtti. 2013'te büyüyüp ülke dışına yatırım yapabileceklerine temas eden Üzdiyen, bu anlamda arayışlarda bulunduklarını sözlerine ekledi.