Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Nisan ayının sonunda İskele'ye bağlı Sınırüstü köyünde başlattığı karada sondaj çalışmaları tamamlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, yürütülen çalışmalarda petrol varlığına ilişkin emarelerin bulunduğunu söyledi.

Atun, "24 Eylül 2012 tarihi itibariyle 4 bin 125 metre derinliğe erişmiş bulunmaktadır TPAO bu sözü geçen Sınırüstü'nde bulunan Türk Yurdu - 1 kuyusunda ve 4 bin 125 metrelik derinlikte petrolün oluşmasını sağlayan kaynak kayanın varlığı tespit edilmiş bulunmaktadır. Türk Yurdu -1 kuyusunun boş çıktığı, orda hiçbir şey elde edilmediği ve buranın terk edilme çalışmalarına geçildiğine ilişkin bir takım gerçekleri yansıtmayan spekülatif haberler yer almaktadır, bunlar kesinlikle doğru olarak kabul edilmemelidir." dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Doğu Akdeniz sorumlusu Ahmet Çaptuğ ise elde edilen bulguların denizlerdeki hidrokarbon aramacılığı açısından önemli olduğunu aktardı.

Çaptuğ, "Hem Türk Yurdu 1 kuyusundan hem de arazide yaptığımız araştırmalardan elde ettiğimiz en önemli veri bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konmamış olan ilk defa bu bölgede bir kaynak kaya varlığının tespit edilmesidir. Bu hidrokarbon aramacılığı açısından özellikle denizlerdeki hidrokarbon aramacılığı açısından çok önemli bir veridir. " diye konuştu.