90,27 dolardan işlem gören ABD ham petrolündeki bu gerilemenin akaryakıt fiyatlarına yansımamasıysa dikkat çekiyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş hız kazandı. Çin'deki ekonomik yavaşlamanın devam edeceğine dair göstergeler, geçtiğimiz günlerde 100 doların altına gerileyen petrol fiyatlarını daha da aşığı çekti.

Dün itibariyle petrol varil fiyatı, kasımdan bu yana yani son 7 ayın en düşüğü olan 90 dolar seviyelerine geriledi.

ABD ham petrolünün temmuz ayı teslimi varil fiyatı 90,27 dolardan işlem gördü. Londra Brent tipi ham petrolün temmuz ayı teslim fiyatı ise 105,85 dolar seviyelerine geriledi.

Kasım 2011'in de altına indi

Petrol fiyatı, en son kasım ayında bu seviyeden işlem görüyordu. Bundan tam 7 ay önce, yani 24 Kasım 2011'de, ABD ham petrolünün ocak ayı teslimli varil fiyatı 96,88, Londra Brent tipi ham petrolün fiyatıysa 107,85 dolardan işlem görüyordu.

Dün itibariyle petrol fiyatı, kasım ayının da altına indi. Bu durum, akaryakıt fiyatlarına ise aynı oranda yansımadı. Petroldeki en küçük artışta bile zam silahlarını kuşanan akaryakıt sektörü, geçtiğimiz günlerde ÖTV oranlarının da düşmesine rağmen, fiyatları 7 ayın en düşük seviyesine çekmedi.

Geçtiğimiz aylarda art arda gelen zamlarla litre fiyatı 4,78 liraya ulaşan benzin için 'Acaba 5 liraya kadar yükselir mi' sorularını gündeme getiren sektör, indirim yaparken yine acele etmiyor.




Benzin fiyatı 9 kuruş fazla


24 Kasım 2011'de 95 oktan benzinin litre fiyatı 4,24 liraydı. Bugün itibariyle aynı yakıt için 4,33 lira ödemek gerekiyor.

Petrol fiyatının Kasım 2011'deki rakamın 6 dolar daha altında işlem görmesine rağmen 95 oktan benzinin 9 kuruş daha pahalıya satılması kafaları karıştırıyor.

Bu durumda akaryakıtçılar, her otomobilden 3 ila 6 lira fazladan gelir sağlamış oluyor.



90 doların altında indi


ABD ham petrolünün temmuz ayı teslimi varil fiyatı, geçtiğimiz gün 90 doların altına inmişti. Yeni beklentilerle varil fiyatındaki bu gerilemenin yeniden 90 doların altına inmesi bekleniyor.

Kaynak: Bugün