İSTANBUL (AA) - Renault Grubu'nun toplam gelirleri ilk 6 ayda yüzde 17,3 artışla 29 milyar 537 milyon avroya yükseldi.

Renault Grubu, 2017 yılı ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, grubun toplam araç satışları yüzde 10,4 artarak 1,88 milyon adete ulaştı. Renault Grubu'nun toplam gelirleri yüzde 17,3 artışla 29 milyar 537 milyon avro oldu.

AVTOVAZ konsolidasyonu hariç tutulduğunda ise grubun toplam gelirleri yüzde 12,2 artarak 28 milyar 246 milyon avro oldu. Sabit döviz kuru üzerinden bu artış yüzde 11,3 olarak gerçekleşti.

AVTOVAZ kar zarar hesabı, 1 Ocak 2017'den itibaren tam entegrasyonla konsolide edildi.

AVTOVAZ hariç toplam gelirler, satış adedindeki 4,4 puanlık artış sayesinde yüzde 12,1 artarak 26 milyar 995 milyon avroya ulaştı. Ortaklara yapılan satışlardaki artış, bu büyümeye 2,5 puan katkıda bulundu. Bu performans, İran ve Çin'deki CKD faaliyetlerinde yakalanan güçlü ivmeyi ve özellikle Nissan Micra üretiminin başlamasıyla birlikte Avrupa'da montajı yapılan araçların satışını yansıtıyor.

Artı 2,3 puanlık fiyat etkisi, ağırlıklı olarak ürün yelpazesinin yenilenmesi nedeniyle fiyat artışlarından kaynaklanıyor. Kur etkisi ise 0,8 puanda pozitif oldu.

Grubun 1 milyar 820 milyon avroya ulaşan faaliyet karı, gelirlerin yüzde 6,2'sini temsil ediyor.


- Faaliyetteki güçlü büyüme ve endüstriyel maliyetlerdeki düşüş, performansı artırdı


AVTOVAZ hariç otomotiv faaliyet karı 2016 yılının ilk yarısında yüzde 15,3, yani 171 milyon avro artarak 1 milyar 292 milyon avro; gelirler açısından ifade edildiğinde ise yüzde 4,7 iken yüzde 4,8 oldu. Bu performans, ağırlıklı olarak faaliyetteki güçlü büyümeden ve endüstriyel maliyetlerdeki düşüşten kaynaklanıyor. 2016 yılı aksine ekipman/fiyat/zenginleşme etkisi kur devalüasyonlarını telafi etmek için fiyat artışlarından artık faydalanamıyor ve bu etki 180 milyon avro ile negatife döndü.

Hammaddelerin 132 milyon avro olumsuz etkisi oldu. Eksi 99 milyon avro olan kur etkisi, büyük ölçüde İngiliz sterlininin değer kaybetmesi nedeniyle az da olsa negatif etki gösterdi.

AVTOVAZ'ın faaliyet karı 3 milyon avro, yani gelirlerin yüzde 0,2'si oldu. Bu kar, Renault Grubu'nun 2016 yılı hesaplarında konsolide edilmedi.

Geçen yılın ilk yarısında 420 milyon avro olan Satış Finansmanı, grup faaliyet karına 525 milyon avro katkıda bulundu. Bu artış, kredilerin "olağanüstü" performansı sayesinde brüt dönem karındaki ciddi artış sayesinde elde edildi. Risk maliyeti, ortalama performans gösteren varlıkların yüzde 0,29 ile "rekor" seviyede sabitlendi.

Diğer faaliyet gelirleri ve giderleri, özellikle gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar sayesinde ilk yarıda arttı. 2016 yılının ilk yarısında eksi 65 milyon avro olan rakam eksi 31 milyon avro oldu.


- Grup işletme karı yüzde 21,2 arttı


Grubun işletme karı, geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 476 milyon avro iken, yüzde 21,2 yükselerek 1 milyar 789 milyon avroya çıktı. Bu gelişme, faaliyet karındaki artıştan ve diğer faaliyet giderlerindeki düşüşten kaynaklanıyor.

Net mali gelir ve giderler, 2016 yılının ilk 6 ayında eksi 67 milyon avro iken eksi 211 milyon avro olarak gerçekleşti. Bu düşüş, AVTOVAZ'ın eksi 64 milyon avro olan net mali gelir ve giderlerinin ilk konsolidasyonundan ve diğer mali kalemlerin olumsuz etkisinden kaynaklanıyor.

Geçen yılın ilk yarısında 678 milyon avro olan, başta Nissan olmak üzere bağlı şirketlerin katkısı 1 milyar 317 milyon avroya yükseldi. Nissan'ın ilk çeyrekteki katkısı, ekipman üreticisi Calsonic Kansei'deki hissesinin satışıyla elde edilen bir seferlik kazançtan kaynaklanıyor.

Cari vergi ve ertelenmiş vergiler, 2016 yılı ile karşılaştırıldığında 41 milyon avro azalarak 479 milyon avroluk bir gider yarattı.

Net gelir, yüzde 54,2 artışla 2 milyar 416 milyon seviyesine ve net gelirde grup payı 2 milyar 379 milyon avroya yükseldi. 2016 yılının ilk 6 ayında hisse başına 5,51 avro ile karşılaştırıldığında hisse başına 8,77 avro oldu.

Otomotiv işletme serbest nakit akışı, AVTOVAZ dahil işletme sermayesinde 191 milyon avroluk değişikliğin olumlu etkisi hesaplamaya dahil edildikten sonra 358 milyon avro ile pozitif oldu. 30 Haziran 2017 itibarıyla bağımsız ağ da dahil olmak üzere toplam envanterler, Haziran 2016 sonundaki 60 gün ile karşılaştırıldığında 63 günlük satışı temsil ediyor.


- 2017 beklentileri


Bu yıl küresel pazarda yaklaşık yüzde 1,5 ile yüzde 2,5 arasında büyüme bekleniyor. Avrupa pazarının bu dönemde yüzde 2 büyümesi öngörülüyor. Fransız pazarının da yüzde 2 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Avrupa dışında ise Rusya pazarının yüzde 5'ten daha fazla büyümesi öngörülüyor. Brezilya pazarında bu rakamın yüzde 5 olması bekleniyor.

Büyüme ivmesinin Çin'de yüzde 5 ve Hindistan'da yüzde 8 ile devam etmesi bekleniyor.

Bu yıl, AVTOVAZ'ın etkisinin dışında, sabit kur oranlarıyla grup cirosunu artırmak, grubun faaliyet karını avro cinsinden artırmak ve pozitif bir otomotiv işletme serbest nakit akışı yaratmak hedefleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, ilk yarı sonuçlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Grup, yılın ilk yarısında yeni rekorlara imza attı. Bu sonuçlar; ürün gamımızı yenileme planımız, coğrafi açıdan daha geniş bir alana yayılmamız ve tüm çalışanlarımızın kendilerini bu hedeflere odaklamaları sayesinde elde edildi.

Bu başarı bir sonraki stratejik planımızı uygulayabilmemiz için sağlam bir zemin ve liderliğimizi yıl boyunca sürdürme imkanı sağlıyor."