TRABZON (AA) - Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza Türkiye'nin, Ruanda'daki yatırım fırsatlarını kaçırmaması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Nkurunziza, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlenen, Ruanda Yatırım Fırsatları Toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telkinleri ile Türkiye'nin çeşitli illerine ziyaretlerde bulunduğunu belirtti.

İş adamlarına, ülkesindeki ticaret ve yatırım fırsatlarını anlatan Nkurunziza, "Türkiye'nin bölgedeki varlığını artırmak için birlikte çalışmalıyız. Tarım, turizm ve maden sektörlerinde üretimlerimiz var ancak bu üretimlerin katma değerini artırmak için sizlerle işbirliğine ihtiyacımız var." dedi.

Nkurunziza, Büyükelçilik olarak Ruanda ile ticaret yapacak iş adamlarını destekleyeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özellikle gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, mobilya ve tekstil ürünleri gibi sektörlerde işbirliği potansiyeli yüksek. Tarım, turizm ve inşaat sektörlerinde de büyük yatırım fırsatları bulunmaktadır. Ruanda yurt dışından geçtiğimiz yıl 70 milyon dolarlık hazır giyim satın alındı. Siz de Ruanda'ya bir şey satabilirsiniz ama ticaret adil olmalı. Ruanda ile Türkiye arasında 40 milyon dolarlık ticaret var. Sadece Türkiye ihracat yapmış. Sizler de özellikle Ruanda'dan kahve ve gıda ürünleri alabilirsiniz. Türkiye, Ruanda'daki yatırım fırsatlarını kaçırmamalı."

Büyükelçi Nkurunziza, gelecek yıl TTSO organizasyonunda Trabzonlu iş adamlarının yer alacağı heyeti Ruanda'da ağırlamak istediklerini sözlerine ekledi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise ziyareti dolayısıyla Büyükelçi Nkurunziza'ya teşekkür ederek, sunumu sayesinde Ruanda hakkında önemli bilgiler edindiklerini söyledi.

Toplantının, Trabzon'un ve Türkiye'nin Ruanda başta olmak üzere Doğu Afrika ülkelerinde daha fazla ticaret ve yatırım yapılmasına dikkat çekmek açısından önemli olduğunu belirten Hacısalihoğlu, 2017 yılında iş adamları heyeti ile Ruanda'yı ziyaret edeceklerini kaydetti.

Büyükelçi Nkurunziza, kendisine günün anısına plaket takdim eden Hacısalihoğlu'na ülkesinden getirdiği kahveyi hediye etti.