TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerden ötürü iki ülke liderine şükranlarını sunduklarını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin Doğu Karadeniz ihracatını büyük oranda olumsuz etkilediğini, bundan dolayı yaşanan son gelişmeyi ihracatçılar olarak büyük sevinç ve takdirle karşıladıklarını belirtti.

Yaklaşık 20 yıldır büyük emeklerle kazanılmış bir pazar olan Rusya Federasyonunun kaybedilmeden tekrar kazanılması noktasında vatandaşlarının beklentilerini dikkate alan iki ülke liderine şükranlarını sunduklarını vurgulayan Gürdoğan, "Kriz döneminde Rusya'yı hiçbir şekilde gözden çıkarmadık. Karşılıklı ikili ilişkiler nedeniyle birbirinin vazgeçilmezi olan iki ülkenin sonuna kadar dost kalacağı, bu krizin kısa sürede son bulacağına başından beri inanarak, en gergin dönemde dahi ihracatçılarımız müşterileri ve Rus dostlarıyla iletişimlerini sürdürdü." ifadelerini kullandı.

Gürdoğan, yeni dönemde Rusya ile ticari ilişkilere daha büyük önem vererek ihracatta hiçbir sorun yaşanmayacak altyapıyı kurmaya çalışacaklarını belirterek, bölge ihracatçılarının işbirliği içinde ortak hareket tarzı belirlemelerine yönelik birlik olarak her türlü altyapıyı hazırlayacaklarını kaydetti.

Rusya Federasyonuna yönelik bölge ihracatının daha üst noktalara taşınması konusunda yoğun çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Gürdoğan, bunun yanında Rusya Federasyonu ile karşılıklı ticari ilişkilerin daha sağlam temellere oturtulması noktasında bir an önce iki ülke arasında serbest ticaret veya tercihli ticaret anlaşması türü anlaşmaların yapılması için önerilerini üst makamlara ileteceklerini belirtti.