Türkiye’nin, hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerginlik, fındık fiyatının düşmesine neden oldu.
Geçen hafta 13 TL’yi gören fındık fiyatlarının bu hafta düşüşe geçmesi ve bugün de 12 TL’ye inmesinin ardından fındığını bekleten ihracatçıların, Rusya krizi bahanesiyle fındık üreticisini paniklettiği iddia ediliyor. Bazı üreticilerin panik yaparak fındığını elinden çıkarttığı gözlenirken, üreticilerin sakin olması halinde fiyatların tekrar yükselişe geçebileceği de vurgulanıyor.
Bu yılki ürününü pazara indirmeyen ve elinde 3 ton fındık bulunduran Alaplı ilçesinde fındık üreticisi olan Unver Bozkurt, önümüzdeki yıllar için fındık üreticilerine çağrıda bulunarak, fındıklarını erkenden pazara indirilmemesi çağrısında bulundu.
Unver Bozkurt, 15-16 liranın arasında fiyatın oluşması halinde elindeki fındığı pazara indireceğini ifade ederek, "Fındık üreticileri olarak direnmeye çalışıyoruz. Bazı üreticiler gördüğüm kadarıyla fındıklarını ya emanete bıraktı ya da sattı. Bizimle beraber bazı üreticilerimiz bizlere uysaydı, fındık fiyatları şu an 15 liranın üstünde olacaktı. Rusya krizi sebebiyle oluşan piyasadaki durumdan ve gelişmelerden endişeliyiz. Bu sebepten dolayı fındık fiyatları 11 lira seviyesine ve hatta 11 liranın da altına inmesinden korkuyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)