SK Development adlı Kırgızistan firmasının temsilcileri Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yaş sebze meyve ihracatçıları ile bir araya gelip iş görüşmesi gerçekleştirdi. Kırgız firması, çoğunluğu Moskovalılara sunulmak üzere aylık 50 TIR ürün almak istediklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasındaki krize son verip, ilişkileri yeniden tesis etmesinin Batı Akdeniz ihracatına yönelik olumlu etkileri kendini göstermeye başladı. Kırgızistan’da faaliyet gösteren ve Rusya’nın başkenti Moskova’da da şubesi bulunan SK Development firmasının Genel Müdürü Nikitina Nadejda ve Dış Ticaret Müdürü Larisa Alieva, bölgeden yaş sebze meyve almak için BAİB’i ziyaret etti.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir’in kabul ettiği heyet, yaş sebze meyve ihracatçılarının da katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Firma temsilcileri çoğunluğu Rusya’ya olmak üzere bölgeden kayısı, portakal, patlıcan, armut, nar, limon, mandarina, nektarin, hıyar, biber, şeftali, kara erik, domates ve sarımsak almak istediklerini bildirdi. Yıl sonuna doğru sınırın açılmasını beklediklerini kaydeden firma temsilcileri, karşılıklı ticaretin önünde bir engel kalmamasının ardından ayda 50 TIR ürün alacaklarını söyledi.
Halen ihtiyaç duydukları sebze ve meyveleri Çin’den aldıklarını açıklayan firma temsilcileri, ürünlerin kalitesinin Türk sebze ve meyvelerinin yerini tutmadığını, Moskovalı tüketicilere hitap etmediğini de sözlerine ekledi.
Kırgız heyetin taleplerini ve beklentilerini dinleyen BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir, "Batı Akdeniz bölgesi olarak beklentilerinize cevap verebilecek potansiyele sahibiz. Talep ettiğiniz ürünleri hijyen standartlarına uygun bir şekilde temin ederiz. Malımıza güveniyoruz ve karşılıklı ticaretin başlamasıyla birlikte Rusya ile de Avrupa’yla olduğu gibi ticaret yapmak istiyoruz" dedi.
Bölgede üretilen ve ihraç edilen yaş sebze meyve ürünlerinin kaliteli ve sağlıklı olduğunu belirten BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir, "MRL değerlerimiz Avrupa’nın bile altında. Rusya’ya gönderdiğimiz ürünlerin sadece binde 2’si bildirim alıyor. Bu da ihracatımızın yanında çok küçük bir rakam" ifadelerini kaydetti. Toplantının ardından Kırgızistan firmasının temsilcileri ile Batı Akdenizli ihracatçılar birebir görüşme gerçekleştirdi. Batı Akdenizli ihracatçılar görüşmelerde firmaları, üretim ve ihracat kapasiteleri hakkında bilgi verdi.
(İHA)