ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen karayemiş çeşitlerinin tesciline yönelik çalışma yürütülüyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraza benzerliğiyle bilinen karayemişin birçok faydası olduğunu belirtti.

Karayemişin faydalarına rağmen çeşitlerinin henüz bilinmediğini dile getiren İslam, "Her meyve türünün kendine özgü tadı, lezzeti ve besin değeri vardır. Ayrıca sağlığa da faydası var. Dolayısıyla her meyvenin yeri ayrı. Karayemiş bölgemizin bir ürünü. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve gurbetteki vatandaşlarımız bu meyveyi çok severek tüketmektedir." dedi.

İslam, karayemişin bölgede doğal olarak yetiştiğine dikkati çekerek, neredeyse her evin bahçesinde bu meyveden bulunduğunu söyledi.

Karayemişin artık ticari değer kazanması gerektiğini, bunun da bahçe kurulmasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Ali İslam, bu nedenle karayemişte ilk olarak bahçe sayısının artırılması gerektiğini kaydetti.

İslam, şu anda ciddi oranda bahçe olduğunu, maalesef bu konuda bilimsel çalışmalarda biraz eksik kalındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu meyvenin çeşit kavramı da oturmuş değil. Bahçe kurmak istiyoruz ancak hangi çeşitli bahçe kuracağız, o belli değil. Dolayısıyla yaklaşık 10 yıldır karayemişe yönelik bölgede çalışıyoruz. Özellikle Samsun'dan Artvin'e kadar olan bölgede karayemişin çeşitlerinin tamamını topladık. Bunlar önümüzdeki yıldan itibaren ilgili kuruma tescile gönderilecek. Böylelikle karayemiş çeşitlerimiz ortaya çıkmış olacak. Bunlar Ordu'nun, Giresun'un, Trabzon'un ve Samsun'un çeşitleri olacak. Ayrıca bunlar farklı isimlerle de anılacak. İnsanlar adına ve çeşitlerine göre bahçe kurmaya başlayacak."

- Karayemişin faydaları

Bölgede taflan ve Laz kirazı olarak da bilinen karayemişin faydalarına da değinen Prof. Dr. İslam, karayemişin sağlık konusunda antioksidan ve anti kanserojen özelliklerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebileceğini kaydetti.

İslam, aynı zamanda diyabete de etkisi olduğuna işaret ederek, "İstanbul Üniversitesi ile yaptığımız bir çalışmada pozitif sonuçlar ortaya çıkmıştı. Diyabette kullanılabileceği konusunda hemfikiriz. Bu anlamda tüketilmesinde son derece fayda vardır. Bu meyveyi diyabet hastaları kullanabilir. Bilindiği üzere diyabet hastaları şekerli yiyeceklerden uzak tutulmaktadır. O nedenle bu meyve türünün oldukça olumlu etkisi var." diye konuştu.

Yaprakları ezilerek elde edilen suyun, mide ülseri ve bağırsak hastalıklarına da iyi geldiğini ifade eden İslam, aynı zamanda karayemişin meyvelerinden ve yapraklarından elde edilen glikozitlerin, öksürük şurubunda ve eczacılıkta kullanıldığının bilindiğini sözlerine ekledi.