Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Haziran ayı ’Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Buna göre; sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,3 artarken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,9 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9,3 arttı.
Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4,8 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 32,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 14,0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 7,7 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı takip etti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12,2 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,8 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 6,9 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti.
2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0,6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,5 arttı.
(İHA)