Altunyaldız, Edirne Valisi Hasan Duruer'i ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, başta Kapıkule olmak üzere Pazarkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarının tüm sistemlerini yerinde görmek, incelemek ve varsa tıkanan süreçleri gözden geçirmek için Edirne'ye geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin, dünyada en kolay ve en güvenli ticaret ülkesi olması için çalıştıklarını anlatan Altunyaldız, ''Bu vizyon çerçevesinde bir ekip kurduk. En kolay ve en güvenli ticaretin gerçekleştirilmesi kapsamında dünyanın en iyi uygulamaları nerede var, kaç noktada araçlar ve yolcular duruyor, hangi işlemler yapılıyor ve rekabetçi uygulamalar neler, ülkemizin ihracatını artırabilmek ve ticaret erbabını rekabetçi kılabilmek için ilave yapabileceğimiz çalışmaların neler olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz.

Yeni kapılarda uygulayacağımız süreçleri, hali hazırda çalışan kapılarda uygulayabilme adına süreçleri nasıl dönüştürebileceğimizi göreceğiz'' dedi.

Altunyaldız, Türkiye'deki sınır kapılarında uygulanan sistemde, 6 noktada araçlar dururken, bunu, yeni kapı konseptinde 3'e düşürdüklerini ifade etti.

Sistemin daha da geliştirilerek işlemlerin tek noktadan yapılabileceğini anlatan Altunyaldız, şunları kaydetti:

''Aslında başlangıçtaki ve sondaki muhafaza kontrollerini sadece bir bilgisayar tuşuna basmadan ibaret olduğunu düşünürsek tek noktaya düşüreceğimizi de ifade etmek isterim.

Yeni konseptte çalışmalarımız budur. Gümrük kapılarında tek noktada çalışmaları bitirmek ve ticaret erbabını rekabetçi kılabilmek istiyoruz. Süreçleri yeninden değerlendirip etkin olmayan süreçleri sitem dışına iteceğiz. Bu kapımızda 1 Aralık itibariyle Avrupa Birliği ile ortak transit rejimini başlattık.''

Altunyaldız, bunun, özellikle AB ile olan taşımacılıkta elektronik sistemlerle taşıyıcıya ve eşyaya ilişkin bilgilerin önceden akışına dönük bir uygulama olduğunu anlatarak, ''Tır başına maliyet, 136  avrodan, 30 avroya düşüyor ve tır başına 106 Avro tasarruf var.

Toplama baktığımız zaman bu sisteme geçtiğimiz için yılda 100 milyon dolarlık bir tasarruf söz konusu. Berlin'den çıkan bir araç, Ankara'ya ya da Türkiye'nin başka bir noktasında gelecekse aracın çıktığı andan itibaren eşya ve taşıyıcıya ilişkin tüm bilgiler, güzergahtaki tüm kapılara akıyor'' ifadesini kullandı.

Suriye ile ticari ilişkiler

Altunyaldız, bir gazetecinin ''Suriye'de yaşanan olaylar ticareti nasıl etkiledi?'' şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Geçen yılla karşılaştırdığımız zaman bu şartlarda normal ticaretten bahsetmek mümkün değil. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından Suriye kapılarındaki işlemleri geçici süre askıya aldık. Türkiye'den yolcu trafiği yada eşya trafiğine dönük bu kapılardan çıkışa izin verilmiyor.

Suriye tarafından insani amaçlı gelişlere, Türkiye'den eşya alıp gitmek kaydıyla izin veriyoruz. Uluslararası taşımaya da izin vermiyoruz. Geçen yıla göre hem yolcu trafiğinde hem eşya trafiğinde yüzde 70'ler civarında bir düşüş var. Bu da yaşanan olayların doğal sonucudur.''

Ziyaret sonunda  Edirne Valisi Hasan Duruer, Altunyaldız'a porselen tabak hediye etti.