İZMİR (AA) - Turkcell'in 2012 yılında çiftçiler için hizmete sunduğu "Tarım Doktoru" uygulamasının üreticilere toplam 560 milyon lira ek kazanç sağladığı bildirildi. Çiftçileri, ziraat mühendisleriyle buluşturan uygulama, üreticiyi tarlaya doğru zamanda ürün ekme, sulama ve gübreleme gibi pek çok konuda bilgilendiriyor. 

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, İzmir'de düzenlenen basın toplantısında Turkcell’in çiftçilere yönelik çalışmalarını anlattı. Sevilengül gazetecilere yaptığı sunumda çiftçilerin "geleneksel" yöntemlerle üretim yaptığını bunun da verim kaybına neden olduğunu belirtti.

Verim kaybının önüne geçmek için üreticileri teknolojiyle tanıştıran bir programı başlattıklarını aktaran Sevilengül, "Tarım Doktoru adı verilen bu hizmetimizde çiftçilerimiz ziraat mühendisleriyle konuşarak tarlalarını ne zaman ekmesi, ne kadar sulaması, hangi tür gübreyi ne kadar kullanması gibi bilgileri alıyorlar" dedi.

Sevilengül, Türkiye'de geçimini tarımla sağlayan 17 milyon kişinin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Biz teknolojiyle onlara yardımcı olma ve fark yaratma kararı aldık. Şimdi de her çiftçimize bir ziraat mühendisi hizmeti vermeye başladık. Bunun için Tarım Doktoru programını oluşturduk. Çiftçimiz, 'TARIM' yazıp 2222’ye göndererek ayda 5 TL karşılığı bu hizmete üye oluyor. 

Üyeliğin ardından 48 saat içinde çiftçileri ziraat mühendisleri arıyor. Mühendis, tarlanızla ilgili sizden bilgi alıyor. Hatta toprak örneğinizi de kargoyla gönderebiliyorsunuz. Ardından toprağınıza ve ürüne uygun şu gübreyi at, şu ilacı kullan, şimdi ekim yap veya yapma gibi bilgileri veriyor. Ya da bir hastalıkla karşılaştığınızda ne yapabilirim diye sorabiliyorsunuz. Şu an bu hizmetimizden 100 bin civarında çiftçimiz yararlanıyor. Bunun bir benzerini de hayvanlar için Çiftlik Doktoru ismiyle hizmete aldık."

- Dönümde 60 liralık gelir artışı

Çiftçilere verdikleri teknolojik desteğin verim ve gelir artışa neden olup olmadığı konusunda da bir araştırma yaptıklarını anlatan dikkati Sevilengül, "Seçtiğimiz bölgede hizmetimizi kullanan grupla kullanmayanlar arasındaki gelir ve verim artışını karşılaştırdık. Araştırma sonunda dönüm başına 60 liralık bir ek kazanç sağladıklarını gördük. Türkiye genelini düşündüğümüzde ise 3 yılda 560 milyon liralık çiftçimize ek kazanç sağlamışız. Bu ek gelir çiftçimize ilaç gibi geldi" diye konuştu.

- "Trafom Güvende" servisi

Sevilengül, araştırmalar sırasında çiftçilerin karşılaştıkları en büyük sıkıntısının sulamada kullanılan trafoların çalınmasıyla ilgili olduğunu ve bununla ilgili "Trafom Güvende" servisini başlatarak çözdüklerini savunarak, şöyle devam etti:

"Türkiye’de kayıtlı 720 bin tarım trafosu var. Kayıtsız olanlarla bu sayı 1 milyon 200 bini buluyor. Her bir trafonun fiyatı ise ortalama 30 bin liraya kadar çıkıyor. Fakat hırsızlar ya trafonun tamamını, ya içindeki yağı, ya da malzemelerini çalıyor. Böyle olunca ya sulama yapılmıyor ya da çiftçi yenisini alsam o da çalınır düşüncesiyle başka almıyor. Turkcell olarak biz de trafo güvenlik sistemi oluşturduk. Uzaktan izleme hizmetinin de olduğu bu sistemin bedeli 2 bin lira. İnternet üzerinden çalışan sistem trafo kapağının açılması, elektrik akımının kesilmesi gibi olumsuz durumlarda üreticiye anında uyarı gönderiyor. Bu sistemin kameralı versiyonları da var. Böylece 7-24 trafonuzu takip edebiliyorsunuz."

Turkcell’in bugüne kadar çiftçilere sağladığı teknolojik olanakları da anlatan Sevilengül, şu bilgileri verdi:

"Artık çiftçimiz süt toplamadan, kümes içindeki ısı, nem, hastalık gibi sıkıntılara takip tüm süreçlerini teknolojiyle takip edebiliyor. Büyükbaş hayvanların üreme tarihleri, sera içindeki havanın nem, rutubet ve sıcaklığı uzaktan öğreniliyor. Örneğin günde 170, ayda 50 bin tona yakın süt bu şekilde toplanır hale geldi. Ayrıca çiftçilerimizin yararına olan hibe, ziraat odası duyuruları gibi bilgileri de onlara SMS ile göndermeye başladık. Türkiye’deki 18 bin 736 köyün 15 bin 180’inde sadece o köydeki 3 günlük hava durumu tahmini, don uyarısı, toprağın ekime uygun olup olmadığını, yağış miktarı gibi bilgileri gönderiyoruz."

- Kullanıcıları "Tarım Doktoru"nu anlattı

Toplantıda biri İzmir, diğeri ise Kırklareli’den gelen iki çiftçi Turkcell olanaklarının kendilerine sağladığı avantajları anlattı.

İzmirli Çiftçi Ali Kiçki, hayvancılıkla uğraştığını belirterek, "Yaklaşık 40 senedir babadan kalma bilgilerle bu işleri yapıyorduk. Şimdi Turkcell sayesinde yeni bilgiler öğrenmeye başladık. Dönüm başına 15 ton civarında silajlık mısır elde ederken bu sene ürünümüz 20 tona yaklaştı. Elde ettiğimiz fazladan gelirle de yeni hayvanlar aldık” diye konuştu.

Kırklarelili çiftçi Muhammed Gökdal ise, "Çiftçilik ve hayvancılık yapıyorum. Ürünleri kendi hayvanlarımıza ancak yetiyordu. Arpa, buğday, kuru ot, mısır ve ayçiçek konusunda da üretim yapıyoruz. Tarım Doktoruyla tanışmamız ise 2,5 yıl önce oldu. Onların verdiği bilgilerle verim arttı. Dekarda 60-80 kilo civarında bir artış gördük. Bu kazançla da oğlumuzu nişanladık" ifadelerini kullandı.