KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Taşköprü mutfağının önemli yemeklerinden kuyu kebabına coğrafi işaret verildi.

Taşköprü sarımsağını 2009 yılında tescil ettirdikten sonra kuyu kebabına coğrafi işaret almak amacıyla harekete geçen Taşköprü Belediyesi, 2012 yılında Türk Patent Enstitüsüne başvurmuştu.

Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla Taşköprü kuyu kebabının coğrafi işareti tescillendi.

Türkiye Patent Enstitüsünün 197 tescil nolu coğrafi işaret tescil kararında, "Taşköprü kuyu kebabının ünü Taşköprü ilçesinden kaynaklanmaktadır ve üretim tekniği ilk defa bu ilçede kullanılmıştır. Kuyuların örme işinde harç olarak çimento yerine Taşköprü yöresindeki sarı toprak ile hazırlanan harcın kullanılması gerekmektedir. Kum fraksiyonu yüksek, kil ve silt fraksiyonları ise düşük olan bu toprağın ısıya dayanımı ve izolasyon kabiliyeti yüksektir." ifadelerine yer verildi.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü'nün dünyaca ünlü sarımsağının ardından ilçelerine bir borç olarak gördükleri kuyu kebabını da tescilletmek için girişimlerde bulunduklarını, Türk Patent Enstitüsünün de coğrafi işaret vererek kebaplarını tescillediğini söyledi.

Taşköprü kuyu kebabının çok ünlü olduğunu, ilçede vazgeçilmez lezzetler arasında bulunduğunu dile getiren Arslan, "Taşköprü'ye özgü bu damak tadının en iyi ilçelerinde yapıldığını herkese kanıtlamak amacıyla tescilletme ihtiyacı duyduk. Kebabımızın coğrafi işaret almasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Kuyu kebabının ilçeye ekonomik ve turistik anlamda katkı sağlayacağına inanıyoruz." dedi.

Arslan, bundan sonraki hedeflerinin Taşköprü sarımsağına uluslararası coğrafi işaret belgesi almak olduğunu, bunun için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

- Kuyu kebabının yapılışı

Taşköprü kuyu kebabının yapılacağı kuyu, 180 santimetre derinliğinde, 110 santimetre genişliğinde, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olacak şekilde ateş tuğlası ile örülerek hazırlanıyor.

Kebap kuyusunda ateş yakılırken genellikle çam çırası tercih ediliyor. Çıranın yüksek ısı sağlamanın yanı sıra güzel kokusuyla kebaba aroma katması amaçlanıyor. 2 saat civarında yanan ateşten oluşan közler dışarıya alınarak kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içinde 2 litre kadar su konuluyor. Daha sonra kuzular demir çengellerle sarkıtılıp, kuyunun üzeri sıkıca kapatılıyor. Kuyuda oluşan ısı ile yavaşça pişen kuzunun, suyun yaydığı buharla yumuşak olması sağlanıyor.

Kuyuda 2 saat kadar bekletilen kuzu, servise hazır hale geliyor.