TOKİ’nin İstanbul Kağıthane Arıcılar Mahallesi’nde Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı modeliyle satışa çıkardığı 40 bin metrekarelik arsanın satışı ihalesinde teklifler verildi.

Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı modeliyle satışa çıkarılan arsanın Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Geliri yüzde 60 oldu. Bu rakam TOKİ’nin tarihinde rekor oldu. TOKİ’nin tarihinde yüzde 60 idare payının ilk kez verildiğini söyleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Gelirinin 316 milyon 200 bin TL olduğunu söyledi.

Yapılan rekor teklif ile ilgili firmaların göstermiş olduğu yoğun ilginin ülke ekonomisi göstergeleri adına da olumlu bir gelişme olduğunu belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, "İdare payı olarak teklif edilen yüzde 60’lık oran idaremiz tarihinde bir ilk ve rekor bir orandır. Bu rekor ülke ekonomisinin sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu ve yatırım yapılabilir güvenli bir liman olduğunun göstergesidir. Bu rekor teklif Türkiye ekonomisine olan güvenin bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

"İLK İHALEYE 14 FİRMA KATILIP TEKLİF VERDİ"

İstanbul Kağıthane 7755/4, 7756/2 ve 7756/3 parsellerde bulunan arsa ihalesine ilgili firmalar tarafından yoğun ilgi gösterildiğini söyleyen Turan, "Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı modeliyle satışa sunduğumuz arsanın ilk ihalesine ilgili 14 firma katılıp teklif verdi. İkinci oturuma ilgili altı firma katılıp sözlü teklif verdi. Sözlü tekliflerden sonra yazılı teklif ilgili iki firma yaptı. Yazılı teklif de en yüksek miktarı 527 milyon bedelle Güney Gayr. Yat. San. Ve Tic. A.Ş. & Başyapı İnş. Taah. Tur. Ve San. Dış Tic. Ltd. Şti. & Elit Vizyon Yapı İnş. Taah. Ve Teks. San. Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı verdi” dedi.

TOKİ’nin kendi finansal kaynağını oluşturduğuna dikkat çeken Turan, "Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı modeli ile konut üretmek için finansal kaynak sağlıyoruz. Böylelikle dar gelirli konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımız için konut üretimi yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

İlk oturumuna 14 firmanın katılıp teklif verdiği ihalenin ikinci oturumunda, Güney Gayr. Yat. San. Ve Tic. A.Ş. & Başyapı İnş. Taah. Tur. Ve San. Dış Tic. Ltd. Şti. & Elit Vizyon Yapı İnş. Taah. Ve Teks. San. Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Fuzul Yapı İnş. Paz. A.Ş. & İstanbul Teknik Arı İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Dağ Müh. Müt. Tic. Ve San. A.Ş., Yılmaz İnş. Taah. Ve Tic. A.Ş, Seha İnş. Müh. Mad. Tur. San. Ve. Tic. A.Ş. ve Artaş İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. & Bemay İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. & Aksoylar Enerji Loj. İnş. Ve Dış Tic. San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olmak üzere altı ilgili firma katılarak sözlü teklif verdi.

Yazılı tekliflerin verildiği son oturuma ise, Güney Gayr. Yat. San. Ve Tic. A.Ş. & Başyapı İnş. Taah. Tur. Ve San. Dış Tic. Ltd. Şti. & Elit Vizyon Yapı İnş. Taah. Ve Teks. San. Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve Fuzul Yapı İnş. Paz. A.Ş. & İstanbul Teknik Arı İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı katıldı. Yazılı teklif de en yüksek miktarı 527 milyon bedelle Güney Gayr. Yat. San. Ve Tic. A.Ş. & Başyapı İnş. Taah. Tur. Ve San. Dış Tic. Ltd. Şti. & Elit Vizyon Yapı İnş. Taah. Ve Teks. San. Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı verdi. Fuzul Yapı İnş. Paz. A.Ş. & İstanbul Teknik Arı İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ise 515 milyon teklif verdi.

Arsanın Kağıthane’den geçen TEM otoyolunun hemen yanında bulunduğunu kaydeden Turan, şunları söyledi:

“Satışını yaptığımız alan Hasdal Köprülü Kavşağı’nın ve karayolunun hemen yanında olup toplu ulaşım hattının kesiştiği noktada bulunuyor. Arsamızın ulaşım yollarına yakın olması, bölgenin çeşitliliği, altyapısı tamamlanmış bölgede bulunması yatırımcılarımız için yeni bir fırsat sunuyor.”

(Goncagül Özcan / İHA)