Arsin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Fındık Kurutma Merkezi'nde ilk etapta 9 makineden 6'sı monte edilecek. Makinelerin 3 tanesi 2'şer, 2 tanesi 3'er, bir tanesi ise 5 tonluk fındığı aynı anda kurutma kapasitesine sahip.

İtalya'dan gelen teknik ekip tarafından kurulan fındık kurutma cihazları, fındık toplama işlemiyle birlikte hizmet vermeye başlayacak. 24 saat hizmet verilecek merkezden yararlanmak isteyen üreticilerin, sıra almaları gerekiyor.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yörenin güneşi az ve yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle kurutma işleminin zorlaştığına dikkati çekerek, bunun da fındıkta aflatoksin oluşumu, dolayısıyla randıman kaybına ve fiyat düşüklüğüne neden olduğunu belirtti.
Fındık Kurutma Merkezi'ndeki fındık kurutma işleminden jüt çuval kullanan herkesin yararlanabileceğini, üreticilerden hiçbir ücret alınmayacağını ifade eden Köleoğlu, şunları kaydetti:

“Kurutma işlemi için getirilecek fındığın en az 1 ton olması gerekiyor. Fındığı kurutmaya başlamadan önce nem oranı ölçülecek. Üreticilerimiz fındığını gözünün önündeki makinelerde birkaç saat içinde gerçekleşecek olan kurutma işleminin bitiminden hemen sonra alacak. Dünyada yaygın şekilde kullanılan kurutma cihazları ülkemizde bu kadar donanımlı şekilde ilk kez kullanılacak.”