TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Trabzon'dan geçen yıl 116 ülkeye 1 milyar 344 milyon 714 bin dolarlık ihracat yapıldı.

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl Trabzon'dan 116 ülkeye, 1 milyar 790 milyon 830 bin 594 kilogramlık ihracat gerçekleştirilerek, karşılığında 1 milyar 344 milyon 714 bin 678 dolar gelir elde edildi.

Önceki yıl ise 106 ülkeye 683 milyon 374 bin 317 kilogramlık ihracat yapılmış, 1 milyar 537 milyon 475 bin 331 dolarlık gelir elde edilmişti.

Trabzon'dan 2017 yılının 20 Şubat'ına kadar 69 farklı ülkeye 172 milyon 545 bin 339 kilogramlık ihracat gerçekleştirildi ve 179 milyon 714 bin 955 dolar gelir sağlandı.

Söz konusu dönemde ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya, Almanya ve Rusya ilk sıralarda yer aldı.

- "Trabzon'dan dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapıldı"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, Trabzon'dan ihracat yapılan ülke sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Trabzon'dan geçen yıl 116 ülkeye ihracat yapıldığını dile getiren Gürdoğan, "İhracat yapılan ülkeler arasında, İtalya, Fransa, Almanya, Rusya Federasyonu ve Kanada ilk 5 ülke arasında yer almakta olup, bu ülkelerden İtalya'ya yüzde 33,8, Kanada'ya yüzde 46,7'lik ihracat artışı gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı.

Gürdoğan, Trabzon'dan Uzak Doğu, Afrika ve Asya ülkeleri de dahil dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapıldığını vurguladı.

İhracatta Trabzon'un iyi bir konumda olduğuna dikkati çeken Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Trabzon'dan Kolombiya, Vietnam, Tayland, Tayvan, Kongo, Sri Lanka, Ekvator Ginesi, Peru gibi ülkelerin yanı sıra dünyanın tüm kıtalarına ürün satılmaktadır. İhracatçılarımız tüm kıtalara ürün tedarik eder bir boyuta ulaşmıştır. Bu tablo bizler için gurur tablosudur ve Trabzon'un ihracat yapılan ülke çeşitliliği açısından da ülkemizin önde gelen illeri arasında yer alması da açıkçası bizleri gururlandırmaktadır. "

Gürdoğan, ihracatçıların bazı sorunlar yaşadığını da belirterek, "Bunca sıkıntı ve bürokrasi engelleri ile savaşan ihracatçımızın bu olumsuzluklara rağmen, bu gurur tablosuna ulaşması büyük başarıdır. Yaşadığı sorunların çözülmesi, bölgede eksikliği hissedilen altyapı yatırımlarının yapılması ve bürokrasi mekanizmalarında yaşanan sorunların çözümüyle, ihracatçımızın başarılması zor hedeflere dahi en kısa sürede ulaşacağından hiç kimsenin şüphe duymaması gerekir. " diye konuştu.

İhracat rakamlarındaki artışa da değinen Gürdoğan, "2016 yılında en fazla ihracat artışı 1 milyon 230 bin 347 dolar tutarındaki ihracatla Vietnam'a yapılmış oldu. Ayrıca, önceki yıllarda hiç ihracat yapılmayan Ekvator Ginesi, Tayland Paraguay, Seyşel Adaları, Guatemala ve Kostarika gibi ülkelere de ihracat yapılarak, ülke sayısı 116'ya ulaştırıldı." değerlendirmesinde bulundu.