Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov ile Trabzon Lojistik Projesi'ni konuştu.

Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov beraberinde Ticaret Ataşesi Marina Gorbunova ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret ederek Trabzon'da kurulması planlanan "Lojistik Merkez" konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Dmitry Talanov Trabzon'da Rusya Başkonsolosluğu görevine atandıktan sonra bölgede büyük önem verilen "Trabzon Lojistik Merkez" projesine kendisinin de önem verdiğini söyledi. Projenin Türkiye'nin Doğu Karadeniz ile Rusya ve Güney Kafkasya arasında önem arz ettiğine değinen Başkonsolos Talanov,"Bu proje bu bölge için çok stratejik değerdedir. Sizin amacınız Doğu Asya ülkeleri ve Çin pazarı yolunu açmaktır. Bunun için Trabzon-Rusya hattını kurmak gerekiyor" önerisinde bulundu.

Projenin hayata geçmesi için hükümet düzeyinde destek alınması gerektiğini ifade eden Başkonsolos Talanov, Moskova'ya giderek kendi hükümetini bilgilendireceğini söyledi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Trabzon Lojistik Merkezi Karadeniz Havzası'na gelecek malların hareketlerini kapsadığını aktararak buna Rusya Federasyonu'nun da dahil olduğunu söyledi. Bu nedenle Trabzon Lojistik Merkezin sadece Türkiye'yi ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ilgilendirmediğini ifade eden Hacısalihoğlu, "Bölgedeki ülkeler özellikle Rusya Federasyonu, Gürcistan Trabzon Lojistik Merkezi'nden fayda sağlayacaklardır. Bu etki Orta Asya Ülkeleri ve Çin'e kadar uzanacaktır. Öncelikli olarak bu bölgede birbirine yakın komşu ülkelerinde sınır geçiş kapılarında altyapının gelişmesini sağlayacak yatırımlara bütün taraflar destek vermelidir. Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov ile yaptığımız görüşmenin ardından ülkesinde Dış işleri ve Ulaştırma Bakanlığı'nda söz konusu proje üzerinde görüşmelerde bulunacak. Bilgilendirme yapacak" dedi.

Trabzon Lojistik Merkezi'nin hayata geçirilmesi konusunda çalışmaların hızla devam ettirildiğini kaydeden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bu kapsamda Almanya'da ileri düzeydeki lojistik merkezlerin incelendiğini hatırlattı. Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Talanov'a bu inceleme hakkında bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, "Trabzon valisi, Belediye Başkanı ve Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ile Almanya'da incelemede bulunduk. Lojistik merkez için son aşamaya geliyoruz. Bu konular özel sektör tarafından geliştirilir. Daha sonra da devletler bu konulara yatırım gerçekleştirir. Trabzon Lojistik Merkezi ne Rus iş adamlarının ve hükümetinin de desteğini bekliyoruz. Bu proje Türkiye ve Rusya'yı ekonomik olarak birbirine yakınlaştıracaktır. Ticari ilişkilerimizin artması beraberinde sosyal ve kültürel alanı da geliştirecektir" şeklinde konuştu.