ANKARA (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) yıllık değerlendirme toplantısı, 14-16 Ekim'de Kastamonu Üniversitesinde yapılacak.

TÜBA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, GEBİP kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması ve değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki ve işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan geleneksel yıllık değerlendirme toplantısı, 14-16 Ekim'de Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğiyle gerçekleştirilecek.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'ın katılacağı açılış töreninin ardından, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO), 2016-2017 dönemini Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı ilan etmesi dolayısıyla "Vefatının 50.Yılında Ord. Prof. Fuad Köprülü" konulu konferans düzenlenecek. Bu çerçevede TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak "Türk Din ve Tasavvuf Tarihçiliğinin Kurucusu Fuad Köprülü" ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay ise "Bitmemiş Proje: Fuad Köprülü" başlıklı konferanslarını verecekler.

2001 yılından bu yana üstün nitelikli çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve Türkiye'deki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla her yıl verilen GEBİP Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sahiplerine takdim ediliyor. Şimdiye kadar 373 bilim insanının hak kazandığı ödül, 3 yıl boyunca ödül sahibinin proje desteğini içeriyor. Ödül sahipleri, her yıl farklı bir üniversitede TÜBA tarafından düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında, kendilerine GEBİP Ödülü kazandıran projeleri ve diğer projelerinin gelişim süreçlerine ve geldiği noktaya dair sunumlarını gerçekleştiriyor.