ZONGULDAK (AA) - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayhan Yüksel, "Ülke sanayisinin gelişimi için uluslararası rekabete karşı başta kömür madenciliği olmak üzere, tüm madencilik sektörü korunmalı, teşvik edilmeli ve desteklenmelidir." dedi.

Maden Mühendisleri Odasınca bu yıl 20'ncisi düzenlenen "Türkiye Kömür Kongresi" Zonguldak'ta başladı.

Yüksel, 3 gün sürecek kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, son 13 yılda 3 kez maden kanununun değiştirildiğini söyledi.

Madenciliğin ülke sanayisinin gelişimi için ucuz ve güvenilir ham madde ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanması gerektiğine işaret eden Yüksel, "Ülke sanayisinin gelişimi için uluslararası rekabete karşı başta kömür madenciliği olmak üzere tüm madencilik sektörü korunmalı, teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Söylediklerimizin önemi ve anlamı, ancak Rusya ile yaşadığımız uçak krizinden sonra anlaşılmıştır." dedi.

Yüksel, Soma ve Ermenek facialarının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçtiğini, yaşanan iş kazalarının unutturulamayacağını dile getirdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de Türkiye'nin kendi kaynaklarına dönmeye mecbur olduğunu söyledi.

Türkiye'de yıllık taş kömürü talebinin 25 milyon tonun üzerinde olduğunu anlatan Demirci, "Ülkemizin taş kömürüne olan talebi her geçen yıl artıyor. 2020'de 81 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Bu ihtiyacın 10 milyon tonunu Zonguldak kömür havzasından karşılamak, özellikle demir çeliklerin ihtiyacını azami ölçüde bu bölgeden karşılamak mümkündür. Ülkemizde uygulanan özelleştirme, daraltma, küçültme ve taşeronlaştırma politikalarından madencilik sektörü de fazlasıyla payını aldı. Bunun acı sonuçlarını hep birlikte görmekteyiz." diye konuştu.

Katılımcılar, oturumunun ardından Maden Makineleri Sergisi'ni gezdi.