Türk Savunma Sanayi’nin tek seferde en büyük askeri gemi ihracat projesi olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan’ın Bağımsızlık yıldönümünde Karaçi’de suya indirildi.
Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne STM tarafından geliştirilen Denizde İkmal Gemisi Projesi’nde sona gelindi. Türk Savunma Sanayi’nin tek seferde en büyük askeri gemi ihracat projesi olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan’ın Bağımsızlık yıldönümünde Karaçi’de suya indi. Geminin suya indiriliş törenine Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, STM Yönetim Kurulu Üyeleri ile STM Genel Müdürü Davut Yılmaz ve her iki ülkenin askeri yetkileri katıldı.
Denizde İkmal Gemisinin Karaçi’deki suya indiriliş törenine Elazığ’da yaşanan terörist saldırısı nedeniyle katılamayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yerine açılış konuşmasını yapan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve Sayın Savunma Bakanımızın tebrik, selam ve iyi niyetlerini iletiyorum, ülkelerimiz arasındaki savunma sanayi iş birlikteliğine hız katacak olan Denizde İkmal Gemisi, teknoloji transferi yaparak ülkeler arası kapasiteleri paylaştığımız ve birlikte üretim yaparak tasarruf sağladığımız bir projedir ve gelecekte birlikte yapacağımız birçok projeye örnek teşkil etmektedir, bu başarıda en büyük paya sahip STM ve Karaçi Tersanesini huzurunuzda tebrik ediyorum” dedi.
"Katma değeri yüksek üretim"
Törende konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, "Dost ve kardeş ülke Pakistan ile Türkiye arasında askeri gemi inşası konusunda bir ilk olan Denizde İkmal Gemi Projesi, savunma sanayinde işbirliği açısından büyük bir öneme sahip., Ssavunma sanayisinde Türkiye’nin ihracat hedefi 5 milyar doların üzerine çıkmak. Bu hedefe ulaşabilmek için savunma sanayinde katma değeri yüksek ürünler ve sistemler ihraç etmek gerek. Türk Savunma Sanayisi’nin bu konuda kararlılıkla izlediği bir yol haritası var. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin ve Sayın Bakanımızın savunma sanayine gösterdikleri özel ilgi de bizi daha da fazla yüreklendiriyor. Pakistan’da gerçekleştirdiğimiz Denizde İkmal Gemisi ülkemizin gurur verici projelerinden biri oldu” diye ekledi.
"Sektör için önemli bir adım"
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz Denizde İkmal Gemisinin, Türkiye’nin askeri gemi alanında tek kalemde en yüksek ihracat bedeline sahip projesi olduğuna dikkat çekerek, “Geminin inşası ve donatımı ise; STM’nin Pakistan’a sevk ettiği teknik veri paketi ve gemi inşa malzeme/cihaz/sistemleri kullanılarak Karaçi Tersanesi tarafından gerçekleştirildi. Geçmişte Alman firmaları dizaynı yapar, malzemeleri gönderir ve biz de bunlarla kendi tersanelerimizde askeri gemilerimizi inşa ederdik. Ancak şimdi geldiğimiz noktada dizaynı da biz yapıyoruz, malzeme tedariğini de. Bu durum, ülkemizdeki mühendislik ve teknolojinin gelişim sürecini göstermesi açısından son derece önemli. Bu gelişimin bir diğer somut yansımasını 2 ay önce yine Pakistan’da kazandığımız denizaltı modernizasyon ihalesinde görmüştük. Buradan güzel bir haber daha vermek istiyorum. Yakında, ülkemizin yüzünü güldürecek uluslararası alandaki çok önemli bir başarımızı daha duyuracağız” dedi.
(İHA)