Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen ’Yeni Türk Ticaret Kanunu Kime Ne Getiriyor, Kimden Ne Götürüyor’ konulu bilgilendirme toplantısına katıldı. ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda Prof. Dr. Kızılot, Antalyalı işadamlarına 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek yeni TTK hakkında bilgi verdi. Yeni TTK’nın bütününe bakıldığında son derece yararlı bir yasa olduğunu, ancak aralardaki hataların güzellikleri maskelediğini aktaran Prof. Dr. Kızılot, "TTK yürürlüğe girdiğinde mevcut şekliyle uygulamaya gelirse zaten hapse girmeyecek şirket yöneticisi veya normal vatandaş kalmayacak" dedi.

1835 maddeden oluşan yeni TTK’nın meclisten jet hızıyla geçirilerek Sevgililer Günü olan 14 Şubat 2011’de Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Prof. Dr. Kızılot, 1956 yılında yürürlüğe giren mevcut TTK’yı da Türk filmlerindeki 1956 model Chevrolet otomobile benzettiğini söyledi. 2012 yılında yürürlüğe girecek yeni TTK’nın mevcut yasayla kıyaslandığında mevzuatları ve günümüz koşullarına uygunluğu bakımından daya iyi göründüğünü dile getiren Prof. Dr. Kızılot, yeni kanunda şirketlerin yapması gereken çok sayıda işlemin, ciddi para ve hapis cezalarının olduğuna dikkati çekti.

Yeni TTK’da şirket ortaklarına, yönetim kurulu üyelerine, yönetim kurulu üyelerinin akrabalarına borçlanma yasağı getirildiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Kızılot, geçmiş borçların 3 yıl içinde ödenmediği takdirde şirketten borç para çeken ortağa 730 güne kadar adli para cezası ile para ödenmezse 300- 730 gün arası hapis cezası uygulanacağını kaydetti. Cezaların hakim karşına çıkmadan doğrudan hapis şeklinde uygulanacağını aktaran Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 lira borç çekenin de 1 milyon lira çekenin de aynı cezalarla karşı karşıya kalacağını ve bu konunun acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kızılot, ekonomik suçların yaptırımlarının da ekonomik yoldan yapılması gerektiğini vurguladı.

’FOTOKOPİ ÇEKMEZSEN HAPİSHANEYE GİDECEKSİN’

Yeni kanuna göre yemek, çiçek, seyahat, cep telefonu gibi faturaların işle alakalı olduğu ispat etmek gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni kanunla yapılan her işlemin, belgenin fotokopisinin çekilmesi gerekeceğini söyledi. Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Eve gidince fatura aklına gelecek. Faturanın fotokopisini çekmek için evden çıkacaksın. Hanım soracak ’Nereye?’ ’Fotokopi çekmeye gidiyorum’ diyeceksin. Fotokopi çekmezsen de hapishaneye gideceksin. Hapishanede soracaklar ’Arkadaş sen neden buradasın’. ’Fotokopi.’ Yani herkesin yanında bir fotokopici olması gerekecek" diye konuştu. Prof. Dr. Kızılot, şirketlere her yıl 14 ayrı defterin hem açılış hem kapanış tasdiğinin yaptırılması gerektiğini ve defterlerin ibraz edilmemesi halinde hapis cezası uygulanacağını da dile getirdi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da ticaret kanununun Türkiye’deki ticareti ve firmaları olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlenmesini talep ettiklerini kaydetti.