GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsasınca hayata geçirilen AB destekli proje kapsamında kurulan "Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası", 25 Ağustos-1 Eylül arasında deneme amaçlı alım satım yapacak.

GTB Başkanı Temel Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temeli 2015'te atılan ve yaşanan bazı durumlardan dolayı tamamlanma süreci geciken projenin tam anlamıyla hazır olduğunu, 9 Eylül tarihinde resmi açılışının yapılmasını planladıklarını söyledi.

Giresun'da fındık hasadının halen devam ettiğini belirten Yanıkoğlu, "Fındık hasadı bu yıl önceki yıllara nazaran geç başladı. Hal böyle olunca hasat sonrası ürünün pazara inme süreci de uzamış oldu. Biz bu tarihi ağustosun son haftası olarak tahmin ediyoruz. Planlamalarımızı da ona göre yaptık. 25 Ağustos ile 1 Eylül arasında deneme amaçlı olarak projemizi hayata geçirecek ve elektronik ortamda fındık alım satımı yapacağız." dedi.

Yanıkoğlu, "Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası" ile Türkiye'de ilk kez fındık alım satım işleminin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini ve fiyatının burada belirleneceğini vurgulayarak, projenin Türk fındığı ve üreticisi için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Projenin sağlıklı yürümesi ve hedeflere ulaşması için yoğun çaba harcadıklarına dikkati çeken Yanıkoğlu, şöyle devam etti:

"Bu proje fındık ve üreticinin son derece yararına. Üreticimiz maddi olarak büyük faydayla karşı karşıya. Bir çiftçimizin fındığına burada 120 alıcı tarafından fiyat verilecek ve eğer rakamı beğenirse fındığını değerlendirecek. İsterse depomuzda ürününü bekletebilecek. Tüccarlarımız da günlük işlemlerle elektronik ortamda alım satım gerçekleştirecek. İsterse aldığı ürünü tesisine götürüp değerlendirecek, isterse aynı anda satabilecek. Burada ticareti resmi ortama taşıyoruz. Fındık ticaretini biz bu projeyle disiplinli hale getireceğiz. Yine burada resmi ortamda fındık fiyatı şekillenecek."

- "Her kesimin desteğini bekliyoruz"

Yanıkoğlu, "Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası"nın gelişip büyümesinin başta üretici olmak üzere sektör aktörlerinin elinde olduğunu belirterek, hem üretici hem de tüccar lehine bir projeyi hayata geçirdiklerini, onların da borsaya sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Sektörün tüm aktörlerinin borsayı sabırsızlıkla beklediğini, olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getiren Yanıkoğlu, "Üreticilerimiz ve tüccarımız yoğun ilgi gösteriyor. Sektörün diğer aktörlerinin de eğilimi var. Bu da projenin başarıya ulaşacağına olan inancımızı artırıyor. Sağlanacak destek Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın geleceği, Türk fındığı ve üreticisinin kazanması için hayati önem taşıyor. Biz gereken katkıların verileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Yanıkoğlu, lisanslı depolarının 17 bin ton kapasiteli olduğuna işaret ederek, "Bu demek değil ki 17 bin tona göre hareket edeceğiz. Günlük işlemler de olacak. Bizim 2017 ürünü fındığı için işlem hacmi hedefimiz 30 bin tonun üzerine çıkmak. Giresun çapında bu çok önemli rakamdır. Gelecek yıllarda işlem miktarını artırmayı amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.