TRABZON (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Türkiye'de 6 tane daha İstanbul yapmamız lazım, yeni cazibe merkezleri kurmak lazım. 6 bölgeye yeni cazibe merkezi kurduğumuz zaman, gelirin 12 bin dolar civarında bir seviyeye geleceğini ümit ediyoruz." dedi.

Kadooğlu, Akçaabat ilçesinde bir otelde düzenlenen, "KOBİ'lerde Kurumsal Sosyal Sorumluluk" başlıklı toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşanan gelişmelere rağmen, iş dünyasının hem ticari hem de sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

TÜRKONFED'in bünyesinde 40 bin şirket barındırdığını belirten Kadooğlu, "Türkiye'deki kurumlar vergisinin yüzde 86'sını TÜRKONFED üyeleri gerçekleştirmektedir. İhracatın yüzde 55'lere varan bölümünü de TÜRKONFED üyeleri gerçekleştiriyor." dedi.

Konfederasyon olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Kadooğlu, bir süre önce orta gelir tuzağına dikkati çekmek için bir rapor hazırladıklarını söyledi.

"Bu raporla Türkiye'de gelir seviyesi açısından 3 farklı Türkiye olduğunu gördük." diyen Kadooğlu şöyle devam etti:

"16 il 3 bin dolar seviyesinin altında kaldı. İstanbul bölgesindeki 16, 17 ilin ise 16-17 bin dolar civarında gelir seviyesinde olduğunu gördük. Diğer tarafta ise 47, 48 ilimiz 9 bin dolarla orta gelir tuzağına takılı kalmış, bu tuzağın içine düşmüş. Bu kadar farklılığın olduğu bir yapıda, bir ülkede demokrasinin gelişmesini beklemek mümkün değil. Böyle bir farklılığın olduğu bir ülkede gelişmişliği, büyümeyi sürdürülebilir hale getirmek mümkün değil."

Sadece sorunları gündeme getiren bir yapı olmadıklarını, çözüm önerileri de sunduklarını ifade eden Kadooğlu, "Türkiye'de 6 tane daha İstanbul yapmamız lazım, yeni cazibe merkezleri kurmak lazım. Örneğin birini Trabzon'a, birini Diyarbakır'a, Adana'ya, Aydın'a ya da Tekirdağ'a kuralım. 6 bölgeye yeni cazibe merkezi kurduğumuz zaman, gelirin 12 bin dolar civarında bir seviyeye geleceğini ümit ediyoruz." dedi.

- "Bir ilin kalkınması, ancak o ilin insanlarının katkısıyla olur"

Kadooğlu, her ilin kendine göre problemleri bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu sorunları bazı iller çok güzel şekilde, çözüm odaklı olup çözdüler. Bunun sihirli formülü ortak akıldır. Gaziantepliyim ve oranın örneğine de bakarsak, sorunların ortak akılla çözüldüğünü görüyoruz. Vali, belediye başkanı, ticaret ve borsa oda başkanları, sivil toplum kuruluşları ortak akılla bir araya gelip bütün sorunları beraber çözdüler. Gelinen noktada oradaki 800, 900 fabrikadan bahsediyoruz."

Kadooğlu, Trabzon'da oluşturulacak ortak aklın da Trabzon'un zenginlerini memleketlerine yatırım yapmaya davet etmesini önerdi. Kadooğlu, "Bir ilin kalkınması, ancak o ilin insanlarının katkısıyla olur. Büyük iş adamlarını davet etmek ve kendisinden halkın bir şeyler istediğini, beklediğini söylemek lazım." diye konuştu.

Doğu Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOKASİFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, DOKASİFED Başkanı Zeyyat Kafkas ile TÜRKONFED Başkan Yardımcısı da olan Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kamil Hayali'nin yanı sıra ilgililer ve KOBİ temsilcileri katıldı.