ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, oluşturdukları tahmini rekolte komisyonunun yaptığı çalışmaların sonucunu 15-16 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Soydan, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB'un fındıkta tahmini rekolte için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Son dönemde rekolte polemiği yaşandığını, özellikle ziraat odalarının rekolte tahmini yapmasının eleştirildiğini belirten Soydan, "Rekolte çalışmaları başlamadan önce bütün kurumların birleşerek tek bir kurum çatısı altında rekolte çalışmaları yapmasını istemiştik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce komisyon oluşturulmasından yanaydık ama oluşmadı" ifadesini kullandı.

Soydan, kimsenin rekolte açıklamasına tepki göstermediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"Her kurum kendi çalışmasını paylaşabilir. Biz de ziraat odaları olarak bir komisyon oluşturduk. Geçtiğimiz hafta Artvin'in Borçka ilçesinden çalışmalar başladı. Doğu Karadeniz'i dün itibarıyla bitirdiler. Batı Karadeniz'de çalışmalara başlayacaklar. Temmuz ayının 15-16'sı gibi yaptığımız rekolte çalışmalarını kamuoyuyla paylaşacağız."

Geçen yıl 371 bin ton rekolte tahmini yaptıklarını anımsatan Soydan, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ziraat odaları sahada çalışsın, bahçelerde olsun diye bizleri eleştiriyorlar. Biz sahada da varız. Ordu'da 80'in üzerinde tarım danışmanı olarak çalışan ziraat mühendisimiz var. Bunlar çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre sürekli bahçelerde çalışıyor. Biz üreticinin hak ve menfaatini en iyi şekilde korumak zorundayız. Rekolte çalışmaları da bizim faaliyetlerimiz arasındadır. Rekoltenin bilimsel şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum."