Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısı 30 bine yaklaşırken, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Kırıkkale ve Siirt yabancı yatırımcıların ilgisini çekmedi.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2011 yılına ilişkin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Raporuna göre, yabancı sermayeli şirketlerin 16 bin 641’i tek başına İstanbul’da bulunuyor. Ardahan, Hakkari, Kırşehir ve Tunceli’de sadece birer yabancı sermayeli şirket faaliyet yürütürken, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Kırıkkale ve Siirt’te ise yabancı sermayeli şirket bulunmuyor.

"Kırıkkale’yi yatırımcılara açacağız"

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Cemalletin Akdoğan, Türkiye’ye yatırım planlayan yabancı şirketlerin, talepleri doğrultusunda Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yönlendirildiğini söyledi.

Şehre yatırımı yönlendirecek çalışmalar yaptıklarını kaydeden Akdoğan, Kırıkkale’yi yatırımcılara açmak için Valilik ile ortaklaşa hazırladıkları kitabın ilgili tüm kurumlara dağıtılacağını belirtti. Akdoğan, yatırımlar için oluşturulan bir heyetin önemli kurum, şirket ve derneklere ziyarette bulunup Kırıkkale’ye yatırım daveti yapacağını da ifade etti.

"Altyapısı bitmiş araziler yatırımcıyı bekliyor"

Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, ulaşım şartlarının zorluğu, havaalanı ve demiryolu yokluğu, limana uzak olunması gibi nedenlerle Gümüşhane ve onun gibi illerde yabancı yatırımcının gitmediğini dile getirdi. Gümüşhane’nin teşvikten en iyi şekilde yararlanması için düşüncelerini ve hazırladıkları dosyaları hükümete ve ilgili bakanlıklara ilettiklerini ifade eden Akçay, Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 parsel altyapısı tamamlanmış arazinin yatırımcıyı beklediğini kaydetti.

"Ulaşım imkanları iyileştirilmeli"

Bayburt TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yumak da, Rusya, İran ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Asya pazarına ve Trabzon limanına yakın bir noktada yer almasına rağmen, demiryolu ve havaalanı başta olmak üzere süratli ve ekonomik ulaşım imkanına sahip olmayışı nedeniyle Bayburt’un yabancı yatırımcılar tarafından tercih edilmediğini belirtti. Yumak, ”Bayburt’un başta demiryolu ağına dahil edilmesi ve diğer ulaşım imkanlarının da iyileştirilmesi ile yabancı yatırımcılar için cazip hale geleceğine inanıyoruz. Bu konuyu başta Ulaştırma Bakanlığı ve DLH olmak üzere yetkili mercilere ilettik. Taleplerimize olumlu yanıt verilmesi, ilimiz ve bölgemizin kalkınması adına büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

”Yatırım yapılmaması için hiçbir neden yok”

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da hükümetin uygulamaya koyduğu yeni teşvik paketinin ardından yerli ve yabancı yatırımcıları beklediklerini söyledi. Siirt’e yatırım yapılmaması için hiçbir nedenin bulunmadığını aktaran Kuzu, ”Ucuz arsa, ucuz işgücü ve her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Siirt’in sınıra yakınlığı da ilimize yatırım yapmak için göz önünde bulundurulması gereken bir başka cazip taraf” dedi.

Yabancı sermaye kıyı şehirlerinde

Ekonomi Bakanlığı’nın raporuna göre, yabancı sermaye, Türkiye’nin kıyı şehirlerinde yoğunlaştı. İllerdeki uluslararası sermayeli şirket sayısında İstanbul 16 bin 641 şirketle ilk sırada yer aldı. Bu ili, 3 bin 498 firmayla Antalya, bin 919 firmayla Ankara, bin 667 firmayla İzmir, bin 409 firmayla Muğla, 576 firmayla Bursa, 514 firmayla Aydın, 496 firmayla Mersin, 338 firmayla Kocaeli ve 218 firmayla Adana izledi.

2011 yılı sonu itibarıyla Türkiye;deki 29 bin 399 uluslararası sermayeli şirketin 24 bin 77’si uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu, 5 bin 322’si ise yerli sermayeli şirketlere yapılan uluslararası sermaye iştiraki şeklinde faaliyet gösterdi.

2011’de yabancı yatırım yüzde 76 arttı

Türkiye;de 2010 yılında 9 milyar dolar seviyesinde olan uluslararası doğrudan yatırım girişi, 2011 yılında, yüzde 76 oranında artarak 15,9 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 13,9 milyar dolarlık kısmı sermaye bileşeni, 2 milyar dolarlık kısmı ise yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye;deki gayrimenkul alımlarından oluştu.