YabancılarTürkiye'den gayrimenkul alımının önünü açan mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin kaldırılması ve mülk satışının 183 ülkeye açılmasının ardından, toplam alanı 1 milyon 162 bin metrekareyi bulan 2 bin 578 taşınmaz satıldı.

Mütekabiliyetin kalktığı ağustos ayından bu yana toplam 2 bin 819 yabancı ülke vatandaşı gayrimenkul satın alırken, listede en çok alım yapanlar Almanya, Rusya ve İngiltere vatandaşları olarak sıralandı.

Gayrimenkul alımına yeni izin veren ülkelerden ise kadar Afganistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt'ten talep geldi. Ancak, şu anda yabancılardan gelen birçok talep Genelkurmay'da izin için bekliyor.

Genelkurmay'ın ise kasım ayına kadar bekleyen taleplere yanıt vermesi bekleniyor.

Bekleyen satışlar için Genelkurmay'dan izin çıktığında, yasağın kalktığı ülkelerden gelen asıl talep ortaya çıkacak ve satılan mülk sayısı daha da yükselecek.

Hürriyet'in haberine göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 183 ülkeye açılan gayrimenkul satışına iki aylık sürede en çok Alman vatandaşları ilgi gösterdi.

Almanya'dan 561 kişi, 789 bin metrekareye karşılık gelen 775 taşınmaz satın aldı. Bunların 335 adedini daire, 439 adedini ise arsalar oluşturdu. İkinci sırada ise Rusya yer aldı. Ruslar, 35 bin metrekarelik 416 taşınmaz satın alırken, bunların 409'unu daireler oluşturdu.

Mülk alımında üçüncü sıraya ise İngiltere yerleşti. 521 İngiliz vatandaşı, 83 bin metrekarelik 365 taşınmazın sahibi oldu. Bunlardan 316'sını ise daireler oluşturdu. Norveç'ten 280, Hollanda'dan 123, İsveç'ten de 106 kişi mülk edindi.