TRABZON (AA) - Türkiye'den yılın ilk 6 ayında gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 9, değer bazında ise yüzde 13 düşüş yaşandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş meyve ve sebze sektörünün Türkiye'nin dış ticarette net döviz girdisi sağlayan ender sektörlerin başında geldiğini söyledi.

Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatının 2015 yılında düşüş trendini sürdürdüğünü dile getiren Gürdoğan, "2014 yılının 6 ayında ülkemizden yapılan yaş meyve sebze ihracatı, 1 milyon 744 bin 875 ton ürün karşılığı 1 milyar 145 milyon 406 bin dolar olmuştu. Bu yılın aynı döneminde 1 milyon 579 bin 422 tonluk yaş meyve sebze ihracatı karşılığında 995 milyon 184 bin 774 dolar döviz girdisi elde edildi. Yani ihracat, miktarda yüzde 9, değer bazında ise yüzde 13 düşüş gösterdi" dedi.

Türkiye'de, kırsal kesimde yaşayan nüfusun en büyük geçim kaynağı olan ve istihdama en büyük katkıyı veren yaş meyve sebze sektöründe sorunların devam ettiğini savunan Gürdoğan, sorunların sürmesi nedeniyle sektör ihracatının önümüzdeki dönemde daha da düşüş göstereceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

Gürdoğan, gerekli tedbir ve ihracatı teşvik edici politikalar uygulanmaması halinde sektör ihracatının her geçen gün daha da kan kaybedeceğini dile getirerek, bu nedenle yaş meyve sebze sektörünün ihracatının olumsuz etkilendiğini söyledi.