Merkez Bankası'nın tahminine göre 31 Mart 2012 itibarıyla hane halkının elinde 117,7 milyar dolar tutarında altın bulunuyor.

Halkın yastık altında tuttuğu bu altın varlığı, Merkez Bankası'nın rezervlerinden bile daha fazla. Ağustos 2012 itibarıyla Merkez Bankası'nın toplam rezervi 108,7 milyar dolar. Yastıkaltında ne kadar altın birikimi olduğuna yönelik farklı miktarlar telaffuz edilse de Merkez Bankası verilerine göre bu rakam, tahminlerin oldukça üzerinde. Merkez'e göre 31 Mart 2012 tarihi itibarıyla hane halkının 117,7 milyar dolarlık kayıt altına alınmamış yastıkaltı altın varlığı bulunuyor.

Bu rakam bankanın kendisine ait resmi rezerv varlıklarının da üzerinde. Merkez Bankası'nın ağustos ayı itibarıyla 108,7 milyar dolar toplam rezervi bulunuyor. Hane halkının kayıt altına alınmamış altın varlığı, Merkez'in rezervinden daha fazla.

Merkez Bankası uzmanlarının Türkiye'nin döviz pozisyonuna ilişkin çalışmasında ilginç veriler yer alıyor. Bu çalışmaya göre hane halkının kayıt altına alınmamış altın varlıkları, 1969-2012 yılları arası altın ve işlenmiş altın ithalat, ihracat ve üretim verilerinden yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki kıymetli maden depo hesapları çıkartılarak ortaya konuldu. Hesaplamada kıymetli maden depo hesaplarının tamamının altın karşılığında açıldığı varsayıldı.