Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra karşılıksız çıkan çek sayısında patlama yaşandığını savundu.

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan karşılıksız çek sayısının ekim ayında geçen yıla göre yüzde 43,6 artışla 78 bin 433'e yükseldiğine işaret eden Yorgancılar, ''Yılın ilk 10 ayında birikimli karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında artarak 722 bin 193 adede ulaştı. Çekte itibar kaybının önlenmesi gerekiyor'' dedi.

Yorgancılar, Türkiye'de çekin piyasalar açısından çok önemli bir ödeme unsuru olduğunu, ancak hapis cezasının kalkmasıyla birlikte karşılıksız çek sayısındaki artışta patlama yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Çek sisteminin dürüst iş yapan kişileri daha fazla cezalandırır hale gelmesinden endişe duyuyoruz. Çek, alışkanlıklar ve yüklenilen işlevler nedeniyle ticari hayatın halihazırda en önemli ödeme aracıdır. Sanayici ve işadamları neredeyse aldıkları her iki çekten birinin ödenmemesi riskiyle karşı karşıyadır.

Bu konuda acilen etkin önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz. Çeklerde mali risk sigortasına geçilmesi, bankaların sorumluluklarının artırılması ve çeklerini ödememeyi alışkanlık haline getirmiş olanların tamamen bankacılık sistemi dışına çıkarılması gibi önlemlerin değerlendirilmesi gerekiyor.''